Kavurucu sıcakta hasadı başladı. Tarlada 4 lira markette 30 lira

Kavurucu sıcakta hasadı başladı. Tarlada 4 lira markette 30 lira

Kilis'te domates hasadı başladı ve bu yılki verim çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Kavurucu sıcaklar altında çalışan tarım işçileri için zorlu mesaisi başladı.

Kilis'in verimli topraklarında domates fidelerini ekerek ilk hasadını yapan çiftçiler, bu yıl da yüzlerini güldüren bir rekolte elde etti. Toplamda 9 bin dekar alanda yetiştirilen domatesler, bol miktarda ürün sağladı. Ancak, sıcak havada toplanan domateslerin düşük fiyatla satılması, çiftçileri zor durumda bıraktı. Tarlada 4 ile 5 TL arasında alıcı bulan domatesler, marketlerde 25 TL'ye kadar çıkıyor. Tarım işçileri ise sabahın ilk ışıklarıyla başladıkları mesaiye, öğle saatlerine kadar güneşin altında devam ediyor.

6682ad67294df35f17569ec4.webp

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, Polateli ilçesinden Türkiye'nin dört bir yanına domates gönderildiğini belirterek, "9 bin dekar alanda domates üretimi yapıyoruz. Üreticilerimiz, 3-4 ay önce dikilen fidelerden yüksek fiyat beklerken, geçen yılın fiyatlarıyla aynı olması mağduriyet yarattı. Tarlada en fazla 5 TL'ye satılan domates, marketlerde 25 TL'ye kadar çıkıyor. Çiftçilerimiz üretiyor, aracılar kazanıyor. Ancak üreticilerimiz umutlarını kaybetmedi, yüksek rekolte ile ikinci ve üçüncü hasatta daha iyi sonuçlar bekliyorlar" dedi.

Çiftçi İbrahim Halil Çağlı ise, sabahın erken saatlerinde hasada başladıklarını ve öğlene kadar çalışabildiklerini belirtti. "45 derece sıcaklık altında zorlu bir mesai yapıyoruz. Dönüm başına 15 ton rekolte bekliyoruz ve bu beklentiyle çalışıyoruz. Ancak, geçen yıl tarlada 5 TL'den sattığımız domates bu sezon da aynı fiyata alıcı buluyor" ifadelerini kullandı.

6682ad67294df35f17569ec6.webp

Hasat sırasında sıcaklığın 40-45 dereceye ulaştığını söyleyen bir diğer çiftçi, Ayşe Çağlı ise, "Marketlerde 25 TL'ye satılan domateslerimiz, tarlada 5 TL'ye alıcı buluyor, bu durum bizi çok üzüyor ve emeğimizin karşılığını alamadığımızı hissediyoruz. Sabah ezanından sonra tarım işçileriyle birlikte tarlalara gidip kavurucu sıcak altında zorlu bir mesaiye başlıyoruz. Beklentimiz 10 ile 15 TL arasındayken, 5 TL'ye satılması bizleri hayal kırıklığına uğratıyor" diye konuştu.