Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan enfes tatlar arasında yer alan hoşaf, hem lezzetli hem de besleyici bir içecektir. Özellikle Malatya yöresinde kayısı hoşafı, özel bir yere sahiptir ve her Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezidir.
İşte enfes bir hoşaf tarifi:
Malzemeler:
- 1 avuç hudayı kabuk kayısı kurusu
- 1 avuç aşı kabuk
- 1 avuç sarı erik kurusu
- 1 avuç kara erik kurusu
- 1 avuç elma kurusu
- 1 su bardağı toz şeker (isteğe göre şeker yerine dut pekmezi de kullanılabilir)
- Arzuya bağlı olarak kuru üzüm
Hazırlanışı:
Kuru meyveleri bol suda yıkayın ve erikleri yarım saat kadar suda bekletin. Ardından süzgece alın.
Tencereye yıkanmış erik kurularını ve elma kurularını yerleştirin ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek ateşe koyun. Meyveleri yumuşayana kadar haşlayın.
Haşlanan meyvelerin üzerine kabuk kayısılarını ve isteğe bağlı olarak kuru üzümü ekleyin.
Şeker veya dut pekmezi ilave ederek karıştırın ve 3-4 taşım kaynatın.
Ateşten alın ve kapağı kapalı olarak oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
İyice soğuduktan sonra ılık olarak servis yapın. Hoşaf, tek başına veya yemeklerin yanında tüketilebilir.
Bu nefis hoşaf tarifiyle hem serinleyebilir hem de sağlıklı bir atıştırmalık elde edebilirsiniz.