Kilosu 30 dolar! Hasadı başladı...34 ülkeye ihraç ediliyor

Kilosu 30 dolar! Hasadı başladı...34 ülkeye ihraç ediliyor

Siirt'in Kurtalan ilçesinde, Türkiye'nin en büyük tek parça böğürtlen bahçesi olan 230 dönümlük alanda hasat törenle başladı. Bu bahçede yetiştirilen 14 çeşit taze böğürtlen 16 ülkeye, böğürtlen suyu ise 34 ülkeye ihraç ediliyor.

Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı Yunuslar köyünde, Türkiye'nin en büyük tek parça böğürtlen bahçesi olan 230 dönümlük alanda hasat töreni düzenlendi. Törene Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, Batman Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, Siirt İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, Siirt İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, Siirt ve Batman üniversitelerinin rektörleri ile diğer protokol üyeleri katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ayrıca, burada yetiştirilen 14 çeşit taze böğürtlenin 16 ülkeye ve meyve suyunun ise 34 ülkeye ihraç edildiği ifade edildi.

666c57bbd624894c75449f8a.webp

BÖĞÜRTLENİN KİLOSU 30 DOLAR

Siirt Valisi Kemal Kızılkaya törende yaptığı konuşmada, böğürtlenlerin kilogramının ihracatta 30 dolara yakın bir değerle satıldığını belirtti. Kızılkaya, böğürtlenin dünya çapında çok değerli bir ürün olduğunu ve burada bir başarı hikâyesine tanıklık ettiklerini ifade etti. 2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı'nda tarım, turizm ve savunma olmak üzere üç önemli stratejik konu belirlendiğini söyleyen Kızılkaya, tarım sektöründe katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Böğürtlenin savunma sanayisinden bile daha kıymetli bir ihracat ürünü olduğunu belirten Kızılkaya, meyve suyu ve pastacılık gibi çeşitli sektörlerde kullanılabilecek bu değerli ürünün dünyanın dört bir yanına ihraç edildiğini söyledi.

666c57c0d624894c75449f8e.webp

"BÜYÜK BİR KALİTE VE STANDART YAKALADIK"

Firma sorumlusu Kasım Keremullah Ceylan ise, il bazında Bursa'nın birinci sırada olduğunu, Türkiye genelinde ise tek parça böğürtlen işletmesi olarak kendilerinin birinci sırada yer aldığını belirtti. Ceylan, 230 dönümlük dikili alanda üretime devam ettiklerini ve böğürtlende büyük bir kalite ve standart yakaladıklarını ifade etti. Böğürtlenleri taze olarak hem iç piyasaya hem de yurt dışına ihraç ettiklerini söyleyen Ceylan, ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını ve döviz kazandırdıklarını vurguladı. Törenin ardından Siirt Valisi Kemal Kızılkaya ve beraberindekiler, işletmeye teşekkür plaketi takdim etti.

666c57c0d624894c75449f8f.webp