Çanakkale'de Şap Köyü'nde geçmişi 4 asra dayanan ve keçi-koyun sütünden hazırlanan tepme peyniri geleneği devam ediyor.
6 AY BOYUNCA TOPRAK ALTINDA KALIYOR
Bu eşsiz peynir, özel bir hazırlık süreci ve 6 ay boyunca toprak altında olgunlaşma ile üretiliyor. Kilosu ortalama 500 TL'den satışa sunuluyor.
BİR YILDA 27 TESTİ ÜRETİYORLAR
Şap Köyü Muhtarı ve tepme peyniri üreticisi Nevzat Kaplan, geçen yıl 21 testi tepme peyniri üretirken, bu yıl üretimlerini 27 testiye çıkardıklarını belirtti.
KİLOSU 500 LİRA
Her bir testinin ortalama 27 kilogram geldiğini ve kilosunun 500 TL olduğunu vurguladı.
YAPILIŞI ÇOK EMEK İSTİYOR
Tepme peynirinin yapılış sürecini açıklayan peynir üreticisi Nurşen Kaptan ise, keçi ve koyun sütünden yapılan peynirlerini şırdan mayası ile mayaladıklarını, ardından yaklaşık 3-4 ay salamura sürecine aldıklarını ve sonrasında peynirleri yıkayıp suyunu sürdürdüklerini anlattı.
Peyniri kuruttuktan sonra ufalayıp testilere doldurduklarını ve içine çörek otu ekledikten sonra kapatıp asma yaprağı ile örttüklerini dile getirdi.