Kilosu 500 lira! Sırrını öğrenen zengin olacak

Kilosu 500 lira! Sırrını öğrenen zengin olacak

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 400 yıldır devam eden gelenek bölge halkının gelir kapısı olmaya devam ediyor. Bu peynirin kilosu 500 lira!

Çanakkale'de Şap Köyü'nde geçmişi 4 asra dayanan ve keçi-koyun sütünden hazırlanan tepme peyniri geleneği devam ediyor.

6 AY BOYUNCA TOPRAK ALTINDA KALIYOR

Bu eşsiz peynir, özel bir hazırlık süreci ve 6 ay boyunca toprak altında olgunlaşma ile üretiliyor. Kilosu ortalama 500 TL'den satışa sunuluyor.

aw110965-09.jpg

BİR YILDA 27 TESTİ ÜRETİYORLAR

Şap Köyü Muhtarı ve tepme peyniri üreticisi Nevzat Kaplan, geçen yıl 21 testi tepme peyniri üretirken, bu yıl üretimlerini 27 testiye çıkardıklarını belirtti.

aw110965-08.jpg

KİLOSU 500 LİRA

Her bir testinin ortalama 27 kilogram geldiğini ve kilosunun 500 TL olduğunu vurguladı.

aw110965-01.jpg

YAPILIŞI ÇOK EMEK İSTİYOR

Tepme peynirinin yapılış sürecini açıklayan peynir üreticisi Nurşen Kaptan ise, keçi ve koyun sütünden yapılan peynirlerini şırdan mayası ile mayaladıklarını, ardından yaklaşık 3-4 ay salamura sürecine aldıklarını ve sonrasında peynirleri yıkayıp suyunu sürdürdüklerini anlattı.

aw110965-19.jpg

Peyniri kuruttuktan sonra ufalayıp testilere doldurduklarını ve içine çörek otu ekledikten sonra kapatıp asma yaprağı ile örttüklerini dile getirdi.

aw110965-03.jpg

İlgili Haberler