Kınalı bamyanın hasadı başladı

Kınalı bamyanın hasadı başladı

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde coğrafi işaret tescili bekleyen kınalı bamyanın hasadı başladı.

İlçede yalnızca Eriklice Mahallesi'nde ata tohumu ile üretilen kınalı bamyanın hasadı için üreticiler, sabahın erken saatlerinde tarlaya gidiyor. Çiftçilerin topladığı bamya, pazarda kilosu 200 liradan satışa sunuluyor. Kınalı bamya hasadının bir ay boyunca devam edeceği belirtiliyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Namık Kemal Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, kınalı bamya için Türk Patent ve Marka Kurumu'na coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunuldu.

Mahalle muhtarı Tamer Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada, coğrafi işaret tescilinin kınalı bamyanın markalaşmasına büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Özer, tescil alındıktan sonra kınalı bamyanın daha fazla rağbet göreceğine inandıklarını ifade ederek, "Mübadele zamanında mahalleye gelen büyüklerimiz, yanlarında getirdikleri tohumlarla burada üretim yapmaya başlamış. Bamyamızın öncelikli olmasının nedeni tohumu. Tohumla birlikte oluşan iklim, iklimle birlikte gelen emek ve yıllardır her yıl düzenli bir şekilde üretim yapılması. Üreticilerimiz, farklı bölgelerde 30 dönüme yakın alanda ekim yapıyor. Toplanan ürünler pazarlarda tüketicilere ulaştırılıyor," dedi.

Özer, coğrafi işaret tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvurunun değerlendirme aşamasında olduğunu belirterek, tescil alındığında ekim alanlarının artacağını ve daha fazla kişiye iş imkanı sağlanacağını söyledi.

Üretici Hüseyin Balbuğ ise kınalı bamyanın zeytinyağlı yemeklerin vazgeçilmezi olduğunu vurguladı.

Kınalı bamyanın uzun yıllardır mahallede yetiştirildiğini anlatan Balbuğ, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu bizim atamızdan geldiği gibi devam ediyor ama en büyük özelliği bu doğanın özelliği. Doğanın, denizin havası bamyaya farklı bir lezzet katıyor. Her yerde bamya var ama ayrı ayrı alın yemeğini yapın acayip bir lezzet farkı çıkar. Ben 1977'den beri bamyacılık yapıyorum. Bütün esnaf, arkadaşlar, kadınlar gördükleri zaman telefonla hemen sipariş verirler. Bizim buranın bamyası tohumundan dolayı çok farklı. Bamya sabah erken ve akşamüzeri toplanır ama en iyi erken toplanır. Güneşi gördüğü zaman esneme yapar toplamak zor olur."