PİYASA PANİKTE, KİRA ZAMMINDA KAOS ALARMI!
2 Temmuz’da başlayacak yeni kira düzenlemeleri, ev sahipleri ve kiracılar arasında merak konusu oldu. Kira artışlarında yüzde 25 sınırının kalkmasıyla birlikte, kira zamlarının nasıl belirleneceği ve ev sahiplerinin bu süreçte ne gibi haklara sahip olacağı konuları tartışılıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüzde 25 kira artış sınırının devam etmesi yönünde bir planlarının olmadığını belirterek, yeni dönemde kira zamlarının ne şekilde düzenleneceği konusunda sinyaller verdi. Şimşek’in açıklamaları sonrası, kira artışlarının hangi kriterlere göre belirleneceği konusu gündeme geldi.
Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, kiracıların endişelenmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Hiçbir mülk sahibi kiracısını keyfi olarak evden çıkaramaz veya aklına göre bir kira belirleyemez" dedi. Araç, ev sahiplerinin kiracılarını tahliye etseler bile, o evi en az 3 yıl boyunca kiraya veremeyeceklerini ifade etti.
Yeni düzenlemelerle birlikte kira artışlarının nasıl belirleneceği konusunda açıklamalar yapan Araç, ticari kiralarda uygulanan TÜFE oranının geçerli olacağını belirtti. Yani, ev sahipleri kira artışlarını TÜFE oranına göre yapmak zorunda kalacaklar ve bu oranı keyfi olarak belirleyemeyecekler.
Ev sahiplerinin TÜFE oranını yetersiz bulmaları durumunda, kontrat yılı devreye girecek. Avukat Mustafa Zafer, kira sözleşmesinin 5 yılı aşmış olması durumunda ev sahiplerinin kira tespit davası açabileceğini, 5 yılın altındaki sözleşmeler için ise uyarlama davası açılabileceğini belirtti. Hakim, somut uyuşmazlık durumuna göre kiranın yeniden belirlenmesine karar verebilir.
Zafer, yeni düzenlemenin mevcut kiracı-ev sahibi davalarına etkisi olmayacağını da sözlerine ekledi. Bu durumda, kiracılar ve ev sahipleri, yasal hak ve yükümlülükler çerçevesinde hareket etmek zorunda kalacaklar.
Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...