Et fiyatları, son 1 yıl içerisinde iki katına çıktı. Öyle ki, et fiyatlarına son 15 günde iki kez daha zam geldi.
Bu durum, birçok kasapta 500 liranın altında kıyma bulmanın neredeyse imkansız hale gelmesine neden oldu. Peki, kırmızı etteki sürekli fiyat artışının nedenleri nelerdir?
500 LİRANIN ALTINDA KIYMA YOK
İstanbul'daki kasaplarda fiyatlar ilçeden ilçeye ve hatta mahalleden mahalleye değişse de, 500 liranın altında kıyma ve kuşbaşı bulmak artık güçleşti. Bazı ürünlerin kilosu ise bin lirayı aşmış durumda.
FİYATLARDA ARTIŞ DEVAM EDECEK
İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son 15 günde iki defa zam geldiğini belirtirken, kuzunun fiyatının 60 liradan 85 liraya çıktığını, dana etinde de yaklaşık yüzde 10'luk bir zam yaşandığını ifade etti.
Son bir yılda fiyatların neredeyse yüzde yüze yakın arttığını ve artışın devam edeceğini vurguladı.
Fiyatlardaki artışın birden fazla nedeni bulunuyor. Enflasyonun yanı sıra maliyetlerin de artması en önemli faktörlerden biri olsa da, bunun tek sebebi değil.
Ankara Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Akbulut'a göre, iki yıl önce süt verimindeki düşüş ve hayvan varlığının azalması da et fiyatlarındaki artışı etkiliyor.
Son altı yılın en düşük seviyesine inen hayvan varlığı, kırmızı et üreticilerinin besilik hayvanlara ulaşmasını zorlaştırıyor.
Kasapların bir diğer iddiası ise tekelleşme nedeniyle fiyatların artması yönünde. Bu durum da et fiyatlarının yükselmesinde rol oynuyor.
Kırmızı etteki fiyat artışının ardında birçok faktör yatıyor. Bu durum, tüketicilerin ve sektör temsilcilerinin yakından takip ettiği ve gündemden düşmeyen bir konu olarak önemini koruyor.