Ders zilinin çalmasına sayılı günler kala veli ve öğrencilerin okul alışverişi telaşı başlarken, sektör temsilcileri merdiven altı, üreticisi ya da ithalatçısı belirsiz ürünlerden kaçınılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet Şendil, okul alışverişine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Şendil, ürün fiyatlarının alım gücüne ve tercih edilen ürünlere göre değişiklik gösterdiğini belirtti.
Geçen yıl ile bu yıl arasında, kırtasiye ürünlerinde yüzde 30 ila 60 oranında bir fiyat artışı yaşandığını ifade eden Şendil, "Bu yıl, bir okul çantasının fiyatı ortalama 1600 ile 1800 lira arasında değişiyor. Fiyatlar, tüketicinin alım gücüne ve tercihlerine göre farklılık gösteriyor. Örneğin, 400 liraya da okul çantası bulabilirsiniz, 1000 liraya da. Tüketiciler, gelir durumlarına ve ihtiyaçlarına göre tercihler yapıyorlar" dedi.
Velilere, alışverişlerini uzmanlaşmış kırtasiye perakendecilerinden yapmalarını öneren Şendil, "Velilerimize, yıl boyunca hizmet veren, alanında uzman, ürünleri tanıyan ve doğru yönlendirmeler yapabilecek kırtasiye perakendecilerini tercih etmelerini tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.
GÜVENSİZ ÜRÜNLER KONUSUNDA DİKKATLİ OLUNMALI
Vecdet Şendil, Ticaret Bakanlığının geçtiğimiz yıllarda okul sezonu denetimleri sonrasında hazırladığı rapora dikkat çekerek, Türkiye’deki kırtasiye ürünlerinin yüzde 99’unun çocuk sağlığını tehdit eden maddeler içermediğini hatırlattı.
"Taklit, sahte, korsan ve sağlıksız kırtasiye ürünleriyle mücadelemiz sürüyor. Ancak bu konuda velilere de büyük görev düşüyor. Veliler, merdiven altı, üreticisi veya ithalatçısı belli olmayan ürünlerden kaçınmalı. Ürünlerin kimliği belli olmalı; bu, etiket ve ambalajda üretici ya da ithalatçı bilgilerinin yer alması anlamına geliyor. Tüketiciler, ürün alırken mutlaka bu bilgilere dikkat etmeliler."
Şendil, Ticaret Bakanlığının güvensiz ürünleri Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GUBİS) aracılığıyla kamuoyuna duyurduğunu belirterek, tüketicilerin aldıkları ürünlerin ambalajlarını dikkatle incelemesi gerektiğini vurguladı.
"Özellikle boya kalemlerinde 'CE' işareti ve 'EN71 standardına uygundur' ibaresine dikkat edilmeli. Oyuncak görünümlü veya oyuncak niteliği taşıyan ürünlerin hangi yaş grubuna yönelik olduğuna bakılmalı. Sprey boyalar ve yapıştırıcıların su bazlı olması ve solvent içermemesi konusunda da hassas olunmalı. Eğer veliler satın aldıkları ürünün güvensiz olduğundan şüpheleniyorsa, 'tuketici.gov.tr' adresinden ya da 'ALO 175' tüketici hattından şikayette bulunabilirler" dedi.