Kış saati uygulamasına geçilecek mi? Enerji Bakanı son noktayı koydu

Kış saati uygulamasına geçilecek mi? Enerji Bakanı son noktayı koydu

Herkesin merakla beklediği yaz saati uygulamasına devam edilecek mi sorusunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar cevapladı.

Türkiye'de, 2016 yılından bu yana kış saati uygulanmıyordu. Son günlerde Türkiye'de kış saati uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili sorular gündeme gelmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "yaz saati" uygulaması tartışmalarına yanıt verdi. Bayraktar, "yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanmasının daha faydalı" olacağını savunarak, kış saatine geçilmeyeceğini söyledi.

enerji-bakani-alparslan-bayraktar-2099622.jpg

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR VE NEDEN TÜRKİYE'DE UYGULANMIYOR?

Dünya genelinde ekim ayında kış saati uygulamasına geçilerek saatler 1 saat geri alınıyor. Gün ışığından daha fazla yararlanma hedefinde olan yaz ve kış saati uygulamaları Türkiye'de 2016 yılından beri uygulanmıyor.

calisma-ekibine-gore-ittifaksiz-secimde-ekrem-imamoglu-nun-6-avantaji.jpg

EKREM İMAMOĞLU YAZ SAATİ UYGULAMSINA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 11 Aralık’ta sosyal medya hesabı X’ten yaz saati uygulamasına tepki göstererek. Bir mantığı olmadığını ve tasarruf edilmediğini söyleyen İmamoğlu, iktidarı, bu uygulamadan vazgeçmeye çağırmıştı

“Kararı alan ortada yok, kararın mantığı yok, tasarruf desen hiç yok… Bu anlamsız yaz saati uygulamasının hiçbir faydası olmadığı gibi, güvenlik sorununa yol açıyor, herkesi depresif hale getiriyor, çalışanı öğrenciyi güne kötü başlatıyor. Artık vazgeçin bu uygulamadan!”

CHP'DEN MECLİS'E ÖNERGE GELMİŞTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, kalıcı yaz saati uygulamasına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Yaz saati uygulamasının en çok sabah işe gitmek zorunda olan işçi ve öğrencileri etkilediğini söyleyen Bulut, “Güneş doğmadan okula giden öğrenciler, ilk dersi lamba yakarak işlemek zorunda kalmaktadır. Öğrencilerin çoğu ilk derste uyuklarken öğretmenler de gün aydınlanmadığı için ilk derslerden verim alamamaktan şikâyetçidir. Yurttaşlarımız sabah işe giderken güvenlik kaygısı yaşarken, uygulamanın tek kazananı her zamanki gibi elektrik dağıtım şirketleri olmuştur. Bu yapılanlar halka zulümdür” dedi.

Burhanettin Bulut’un soruları şöyle:

-Halkın tepkisini çeken yaz saati uygulamasından ısrarla vazgeçilmemesinin nedeni nedir?

-Sürekli yaz saati uygulamasına geçildiğinden bu yana enerjiden ne kadar tasarruf edilmiştir?

-Yaz saatinin sürekli olmasından bu yana aradan geçen süreçte ekonomik kayıp olup olmadığı yönünde bir araştırmanız var mıdır?

-Bakanlığınıza, yaz/kış saati uygulamasına geri dönülmesi yönünde vatandaşlarımız tarafından kaç başvuruda bulunulmuştur?

-Kışın sabah saatlerinde aydınlatma ihtiyacı nedeniyle uygulamanın hane halkları, sanayi ve ticaret kuruluşlarının kullandığı enerji tüketimine nasıl bir etkisi olmuştur?

İlgili Haberler