Korkulan oldu Covid-19 kabusu geri döndü. Bugüne kadar görülmüş en bulaşıcı varyant

Korkulan oldu Covid-19 kabusu geri döndü.  Bugüne kadar görülmüş en bulaşıcı varyant

Bir süredir gündemden düşen Covid-19, yeni varyantlarla yeniden ortaya çıktı. Covid-19'un yeni iki varyantı, hızla yayılmaya başladı. Uzmanlara göre şimdiye kadar karşılaşılan en bulaşıcı türler arasında yer alıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Covid-19'a yakalanan tek kişi değil. Son dönemde ABD'nin 21 eyaletinde atık sularda "çok yüksek" seviyelerde SARS-COV-2 virüsü tespit edildi. Uzmanlara göre, bu yaz Covid enfeksiyonlarındaki artış, 2023'ün aynı dönemine kıyasla daha yüksek seviyede.

covid-19-1-fh8l-dlh4.webp

İKİ YENİ VARYANT YÜKSELİŞTE

Yaz aylarında yüksek sıcaklıklar nedeniyle artan seyahatler ve kapalı alan aktiviteleri, vakaların yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan iki yeni varyantın (KP.3 ve KP.3.1.1) hızla yayılmasına neden oldu. Veriler, en az 21 ABD eyaletinde Covid vakalarının çok yüksek seviyelerde olduğunu gösteriyor.

covid-19-2-rncc-iwqb.webp

EN BULAŞICI VARYANT UYARISI

Kaliforniya Üniversitesi, yeni varyantlar hakkında "Çok bulaşıcı bir varyantımız var, muhtemelen şimdiye kadar karşılaştıklarımızın en bulaşıcı olanlarından biri" açıklamasını yaptı. Salgının üzerinden yıllar geçtiği için daha az insanın Covid testi yaptırması, hastalığın tespit edilmesini zorlaştırıyor.

covid-19-3-2z82-jsm3.jpg

BELİRTİLERİ AYIRT ETMEK ZOR

Uzmanlar, semptomlara dikkat etmenin önemini vurguluyor. Covid semptomlarını diğer solunum yolu hastalıklarından ayırt etmek zor. Üst solunum yolu semptomları burun akıntısı, tıkanıklık veya öksürüğünüz varsa, Covid olma ihtimaliniz yüksek.

covid-19-5-lfol-doqr.webp

COVİD BELİRTİLERİ NELERDİR?

Daha önce Covid geçirmiş veya aşıları güncel olan kişilerde semptomlar genellikle soğuk algınlığı veya diğer solunum yolu hastalıklarına benziyor. Yaygın Covid belirtileri şunlardır:

Burun akıntısı

Yorgunluk ve kas ağrıları

Boğaz ağrısı

Öksürük

Hafif ateş

Mide bulantısı veya ishal

Doktorlar, Covid'e işaret eden belirgin bir semptom olmadığını ve kesin teşhis için test yaptırmanın şart olduğunu belirtiyor.

NE ZAMAN TEST YAPTIRMALIYIM?

Uzmanlar, virüsün vücutta tespit edilebilir hale gelmesi için belirtilerin ortaya çıkmasından yaklaşık beş gün sonra test yapılmasını öneriyor. Bazı kişiler, virüsle karşılaştıktan bir veya iki gün sonra semptom gösterebilir. Bu durum, virüsün daha hızlı büyümesinden değil, bağışıklık sisteminin virüsü tanıyıp yanıt vermesinden kaynaklanıyor.