Korona virüs dondurulmuş gıdada canlı kalabiliyor mu?

Korona virüs dondurulmuş gıdada canlı kalabiliyor mu?

Çin'de dondurulmuş gıdalarla ilgili, şaşırtan bir gerçek ortaya çıktı. Daha önce dondurulmuş gıdada izleri bulunan korona virüsün, bu kez paketlerin üzerinde canlı kaldığı tespit edildi.

Virüs dondurulmuş gıdada canlı mı kalıyor?

Dünyayı kasıp kavuran korona virüsü hızla can almaya devam ediyor. Worldometers’ın verilerine göre dünya genelindeki vaka sayısı 40 milyonu, can kaybı da 1.1 milyonu aştı. Salgında ikinci dalganın günden güne gerçeğe dönüşmesiyle pek çok ülke kısıtlamaları yeniden devreye soktu. Hastalığın ilk kez ortaya çıktığı Çin’de ise kritik bir gelişme yaşandı. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), dondurulmuş gıda paketlerinde ilk kez canlı korona virüsü keşfettiklerini açıkladı. Qingdao şehrinde 55 gün hiç vaka görülmedikten sonra virüsün yeniden kendini göstermesi üzerine başlatılan araştırmada, Qingdao Hastanesi’ndeki hastalar mercek altına alındı.

"PAKETLER ÜZERİNDE CANLI KALABİLİYORLAR"

Hastalar arasında liman çalışanlarının bulunması üzerine, yurt dışından gelen dondurulmuş gıda paketleri incelendi. Korona virüsünün paketler üzerinde canlı kalmayı başarabildiği tespit edildi. Guardian’ın haberine göre bunun bir ilk olduğunu belirten uzmanlar, daha önce yurt dışından ithal edilen tavuk kanatları, somon, karides ve diğer deniz ürünlerinde corona virüsü izlerinin bulunduğunu söylerken, “Corona virüsü taşıyan paketlerle temasta bulunmanın enfeksiyona yol açabileceğini doğruluyoruz” ifadelerini kullandı.

'İHTİMAL ÇOK DÜŞÜK'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan açıklamalarda ise Kovid-19’un gıdadan veya gıda ambalajlarından insana geçmesinin çok düşük bir ihtimal olduğu belirtilmişti.