Korona virüs onlarda daha riskli! İşte yeni araştırmadan çarpıcı sonuçlar...

Korona virüs onlarda daha riskli! İşte yeni araştırmadan çarpıcı sonuçlar...

Korona virüsle ilgili ABD'de yeni bir araştırma yayımlandı.

Kel erkeklerin Kovid-19’u ağır geçirme riskinin daha fazla olabileceğine yönelik yeni bir araştırma yayımlandı. ABD’de, kel bir doktor olan Frank Gabrin’in ölümünün ardından risk faktörüne “Gabrin belirtisi” ismi verildi.

Kel erkeklerin Kovid-19’u ağır geçirme riskinin daha fazla olabileceğine yönelik yeni bir araştırma yayımlandı. ABD’de, kel bir doktor olan Frank Gabrin’in ölümünün ardından risk faktörüne “Gabrin belirtisi” ismi verildi.

The Telegraph’a konuşan, çalışmanın başyazarı Brown Üniversitesi’nden Prof. Carlos Wambier, “Kelliğin, gerçekten hastalığın ciddiyetine yönelik kusursuz göstergelerden biri olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Çin’in Vuhan kentinde salgının başlamasının ardından elde edilen veriler Ocak’ta erkeklerin Kovid-19’a yakalanmasının ardından ölme ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştu. Öte yandan Birleşik Krallık’ın sağlık kurumlarından elde edilen verilere dayanarak çalışma yaşındaki erkeklerin, Kovid-19’a yakalanmalarının ardından ölme ihtimalinin kadınlara kıyasla iki katı olduğu ifade edilmişti.

Bilim insanları bu oransal farkın neden kaynaklandığına yönelik çeşitli faktörlere işaret etmişti. Bunlar arasında yaşam biçimi, sigara kullanmak ve bağışıklık sisteminin cinsiyetlere göre değişebileceğine yönelik farklı noktalar yer alıyordu.

“VİRÜSÜN HÜCRELERE GİRMESİNİ SAĞLAYAN KAPI GİBİ”

Bilim insanları erkek cinsiyet hormonlarından biri olan androjenin, yalnızca saçların dökülmesinde rol oynamakla kalmayıp aynı zamanda koronavirüsün hücrelere saldırma kapasitesini de artırabileceğini düşünüyor.

Bu hormonların bastırılmasında kullanılan tedavi yöntemlerinin, koronavirüsün etkisinin hafifletilmesinde de kullanılabileceği ifade edildi.Prof. Wambier, “Androjenlerin kesinlikle virüsün hücrelere girmesini sağlayan kapı olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’de kelliğe yönelik kullanılan ilaçlarla gerçekleştirilmesi tartışılan deneylerin yanı sıra, onkolog Matthew Rettig’in New York, Seattle ve Los Angeles’ta prostat kanseri ilaçlarının denendiği bir çalışma başlattığı aktarıldı.

Prof. Wambier’in İspanya’da gerçekleştirdiği iki küçük ölçekli araştırmaya göre, orantısız biçimde yüksek sayıda erkeğin Kovid-19 teşhisiyle hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Araştırmalardan birinde, Madrid’teki üç hastanede Kovid-19’a yakalanan erkeklerin yüzde 79’unun kel olduğu tespit edildi. Journal of American Academy of Dermatology isimli bilimsel yayında yayımlanan ve 122 hastayla gerçekleştirilen çalışmada da hastaların yüzde 71’inin kel olduğu saptandı.Buna ek olarak androjenlere bağlı olarak saçları dökülen az sayıdaki kadında da benzer ilişkinin görüldüğü ifade edildi.

Kellik ve Kovid-19 arasındaki ilişki her ne kadar kuvvetli görünse de bilim insanları bu konuda daha fazla çalışmanın yürütülmesi gerektiğini belirtiyor.