Kredi kartında yeni dönem! 5 yıl boyunca kullanamayabilirsiniz...

Kredi kartında yeni dönem! 5 yıl boyunca kullanamayabilirsiniz...

BDDK tarafından kredi kartları ile ilgili yeni bir karara imza atıldı. Kredi kartlarında asgari ödeme tutarı artırıldı. Artık kredi kartı borcunun yüzde 40'ı asgari ödeme bedeli olarak ekstrelere yansıyacak.

KREDİ KARTINDA YENİ DÖNEM! 5 YIL BOYUNCA KULLANAMAYABİLİRSİNİZ...

Milyonlarca tüketiciyi etkileyen değişiklik sonrası bankalara yapılacak ödeme miktarı da arttı. Asgari ödeme tutarı yukarı çekildi. Kredi kartları ile ilgili yeni kararda ''limit'' detayı dikkat çekiyor. Aylık ödeme miktarı arttı. Peki bu artıştan kimler etkilenecek? İşte asgari ödeme tutarı ile ilgili kararın ayrıntıları...

Banka müşterilerinin çoğunluğu asgari ödeme tutarının ödenmesinin yeterli olduğunu düşünüyor. Fakat asgari ödeme yapılması, ödenmeyen tutarın bir sonraki ekstreye faiz ile birlikte yansımasına neden oluyor. Sürekli olarak asgari ödeme tutarını ödeyen vatandaşların ise kredi kartı borcundan kurtulması söz konusu olmuyor.  Kart limiti asgari ödeme tutarı için belirleyici oluyor. Kredi kartı limiti 25 bin TL''nin üzerinde olan tüketicilerin kredi kartı asgari ödeme tutarı yüzde 40 olarak uygulanacak.

Örneğin 5 bin TL kredi kartı borcu bulunan bir kişinin kart borcunun asgari ödeme tutarı 2 bin TL olacak. Eğer bu kişinin kredi kartı limiti 25 bin TL''nin altında ise, aynı şekilde 5 bin liralık borç için asgari ödeme bedeli bin TL olacak.

GECİKME FAİZİ VE AKDİ FAİZ UYGULANIYOR

Kredi kartının ekstre kesim tarihi itibarı ile en az asgari tutarının ödenmesi gerekiyor. Üç kez asgari ödeme tutarının ödenmemesi durumunda kredi kartı nakit kullanımına kapatılıyor.

Kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda borca gecikme faizi ve akdi faiz uygulanıyor. Asgari tutarın ödenmemesi durumunda yüzde 2.28 gecikme faizi uygulanıyor.

Örneğin 20 bin liralık kredi kartı olan bir kişi dönem borcu olan 5 bin liranın, bin TL''lik asgari tutarını ödemek yerine 500 TL ödeme yapıyor. Bu durumda ödenmemiş olan 4.500 TL''ye yüzde 2.28 gecikme faizi uygulanıyor. Yani bu kişi bir sonraki ekstrede 101 lira gecikme faizi ile karşılaşıyor. 4.500 lira olan borcun ise; en az 4.601 TL olarak sonraki ayda ödenmesi gerekiyor. 

Kredi kartının bir dönem geç ödenmesinin bir yaptırımı bulunmuyor. Ancak üst üste ödenmeyen borç nedeni ile banka önce kredi kartını kullanıma katıyor ve müşteriye 30 günlük bir süre tanıyor. Bu süre içinde borç ödenmez ya da borç kapatma süreci başlatılmazsa banka yasal işlem başlatabiliyor. 

5 YIL BOYUNCA KULLANMAK MÜMKÜN OLMUYOR

Yasal takip sürecinin başlaması ise halk arasında ''kara liste'' olarak bilinen dönemin başlaması anlamına geliyor. Bu süreçte banka borcunun ödenmesi durumunda dahi 5 yıl boyunca kredi bilgileri kişinin sicilinde bulunuyor. Başka bankalardan kredi ve kredi kartı kullanımı 5 yıl boyunca mümkün olmuyor. 

Kredi kartı kullanımında asgari ödeme tutarının tamamın ödenmesi büyük önem taşıyor. BDDK tarafından yapılan değişiklikle asgari ödeme tutarının limiti 25 bin TL''nin üzerinde olan kartlar için yüzde 40 olarak değiştirilmesi ile birçok kişinin minimum tutarı ödemekte zorluk yaşamasına yol açacak. Bu durumda yüksek kart limitine sahip olanlar nasıl bir yol izlemeli?

LİMİTLERİNİN YÜKSEK OLMASINI İSTİYORLAR

Bankalar kart limitlerini genellikle müşterilerine SMS ile bildirerek yükseltiyor. İhtiyaç duyulmasa da, kişiler kart limitlerinin kullanabileceklerinden yüksek olmasını tercih ediyor. Ancak yapılan değişiklik sonrası isteyenler bankalardan limitlerinin düşürülmesini talep edebilir. 25 bin liranın altına düşürülen kredi kartı limitleri ile asgari ödeme tutarı da yüzde 20 seviyesine çekilmiş olacak. 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER...

Kredi kartlarında bankalar belli bir limit koyuyor. Ancak bu limit tüketicinin ödeyebileceği sınır üzerinden hesaplanmıyor. Bu nedenle kredi kartı kullanıcılarının kendi limitlerini kendilerinin belirlemesi gerekiyor.

AİDATSIZ KART TALEP EDİN 

Kredi kartı tercih ederken bankaların kart aidatı olmayan kredi kartlarının seçilmesi tüketiciler için avantajlı. Var olan kredi kartlarının yıllık aidatının bankadan talep edilmesi ve bu konuda ısrarcı olunması da olumlu sonuçlanıyor. Bankalar bu durumda müşteri kaybetmektense kredi kartı aidat ödemesini iptal ediyor. 

Kredi kartı hesap kesim tarihlerinin kişinin maaşı ya da gelirleri ile paralel olması da ödeme açısından teşvik edici oluyor.

Kredi kartı borcu ödenirken asgari tutara odaklanmamak, ekstre borcunun tamamını ödemek gerekiyor. Kartın borcunun tamamı ödenemeyecekse de en azından asgari tutardan bir miktar fazla ödeme yapmak, kredi kartı borcundan kurtulmak için önemli bir adım.

Kredi kartını ''gereksiz'' olarak kullandığını fark edenler harcamalarını not ederek, taksit ödemelerini planlayarak kart borcunu kontrol altında tutabilir.

Ekonomik sebepler, artan borçlar ve birçok farklı nedenle kredi kartı borcu ödenemez noktalara gelebiliyor. Kişinin gelirini aşan borç durumunda hemen harekete geçmesi gerekiyor. Ödenmemiş borçlar için günlük faiz işliyor. Bu nedenle banka ile iletişime geçip kart borcunu kapatmanın yolları aranabilir. Borç kapatma kredisi kullanılabilir. Bu süreçte kredi kartının kullanıma kapatılacağının ise unutulmamasında fayda var. (GazeteVatan)

İlgili Haberler