Kronik düşük dereceli iltihaplanma konusunda bilgi veren Dr. İhsan Alur, "Enflamasyon (iltihaplanma), bağışıklık sistemi için gerekli olan bir savunma tepkisidir. Ancak bu yanıtın kronikleşmesi, bağışıklık sistemi hücrelerinin artmasına ve dokularda zarara neden olabilir. Normal şartlarda bağışıklık sistemi, hasarlı dokuların onarılmasına yardımcı olur ve kendini sonlandırır. Ancak iltihaplanma süreci kronikleşirse, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir" şeklinde konuştu.
Dr. Alur, kronik düşük dereceli iltihaplanmanın vücut dengesini bozabileceğini belirterek, metabolik işlevlerde bozulmaya ve kanser, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok hastalığın gelişimine zemin hazırlayabileceğini ifade etti.
Özellikle fast food tüketiminin bu durumu tetikleyebileceğine değinen Dr. Alur, "Ultra işlenmiş gıdaların artan tüketimi, diyet kalitesinin düşmesine ve kronik düşük dereceli iltihaplanmanın teşvik edilmesine neden olabilir. Bu tür gıdaların içerdikleri besinsel terkip ve besleyici olmayan bileşenler, sağlıklı bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir" dedi.
Uzman, iltihaplanmanın damarlarda yağlanma ve pıhtı oluşumuna katkıda bulunarak kardiyovasküler hastalıkların gelişimine etki edebileceğini ve ayrıca anormal hücre artışını teşvik ederek kanserin ilerlemesine destek olabileceğini sözlerine ekledi.
Denizli Özel Egekent Hastanesi, sağlık bilincini artırmak ve toplumu sağlıklı yaşam konusunda bilgilendirmek adına düzenlenen etkinliklerle önemli bir rol oynamaya devam ediyor.