Kudüs'te Harediler polisle çatıştı: Çok sayıda gözaltı

Kudüs'te Harediler polisle çatıştı: Çok sayıda gözaltı

Kudüs'te zorunlu askerliğe karşı çıkan Haredi Yahudiler ile polis arasında çatışma yaşandı ve olayda 5 kişi gözaltına alındı.

İsrail'de Yüksek Mahkeme'nin Ultra-Ortodoks Yahudi (Haredi) erkeklerin zorunlu askerlik muafiyetini kaldırma kararına tepki gösterenler Kudüs'te sokaklara çıktı. Dün akşam Kudüs'te toplanan Haredilerin protestoları şiddetlenerek ilerledi. Yolları kapatan protestocular, "Düşman ordusuna katılmayacağız", "Ölürüz ama askere gitmeyiz" ve "İsrail Yahudi devleti değil, Siyonist bir devlettir. Yahudiler Siyonist değildir" gibi sloganlar ve pankartlar taşıdılar.

aw237593-10.jpg

Binlerce protestocu Kudüs'ün merkezine yürüdü ve kurdukları barikatları ateşe verip polisle çatıştı. İsrail polisi, göstericilerin taş fırlattığını ve İsrail İnşaat ve İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf'un aracına saldırdığını açıkladı. Polis, kalabalığı dağıtmak için tazyikli su ve atlı birimlerle müdahale etti. Olaylar sırasında 2 kişinin polise saldırdığı, 3 kişinin ise sert cisimler fırlattığı gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

aw237593-03-001.jpg

İsrail Yüksek Mahkemesi, 25 Haziran'da Haredi erkeklerin askerlik muafiyetinin kaldırılmasına ve uygun olanların orduda hizmet yapmasına hükmetmişti. İsrail'in kuruluşundan bu yana zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutulan Harediler, askerlik hizmetinin dini inançları ve yaşam tarzlarıyla bağdaşmadığını savunuyorlar.