Bayram boyunca sağlıklı beslenme konusunda önemli bilgiler veren Diyetisyen Özbey, etlerin saklanması, pişirilmesi ve porsiyon kontrolü hakkında da önerilerde bulundu.
EKSTRA YAĞ KULLANIMINDAN KAÇININ
Kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesinin sindirim sistemi bozukluklarına neden olabileceğini belirten Özbey, "Etler sindirimi zor besinlerdir. Özellikle Kurban Bayramı'nda mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerde sorunlar artabilir. Bu nedenle etlerin kesim sonrası 24 saat dinlendirilmesi ve pişirme yöntemi olarak haşlama veya fırında pişirme tercih edilmelidir. Etin kendi yağıyla pişirilmesi, ekstra yağ eklenmemesi gerekiyor. Ayrıca görünen yağlar da ayrılmalıdır çünkü bu yağlar doymuş yağ içerir ve kalp hastalığı riskini artırır" dedi.
ETLERİN İYİ PİŞİRİLMESİ ÖNEMLİ
Et tüketiminin yanında sebze ağırlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Özbey, "Etler C ve E vitamini açısından fakirdir. Bu nedenle et tüketirken yanında salata, sebze yemekleri veya taze meyve suyu tüketmek, demir emilimini artırarak daha besleyici hale getirir. Etler mutlaka iyi pişirilmelidir. Çiğ veya az pişmiş etler zoonoz hastalıkları riski taşıyabilir. Ayrıca, bayramda sakatat tüketimi artıyor, ancak sakatatlar yüksek kolesterol ve doymuş yağ içerir. Bu nedenle sakatat tüketiminden kaçınılmalı" şeklinde konuştu.
TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT
Bayramda tatlı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Özbey, "Bayramın bir diğer önemli unsuru tatlı tüketimidir. Her misafirlikte ikram edilen tatlıları tüketmemek gerekiyor. Porsiyon kontrolü çok önemli. Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyve tatlılarını tercih etmeliyiz. Ayrıca, su tüketimi ve fiziksel aktivite de önemlidir. Günlük 2-2.5 litre su tüketmeye özen göstermeliyiz ve akşamları yarım saat hafif tempolu yürüyüş yapmak bayramı sağlıklı geçirmemize yardımcı olur" ifadelerini kullandı.