Küresel ısınma avlanan balık miktarını azalttı

Küresel ısınma avlanan balık miktarını azalttı

Prof. Dr. Osman Samsun, 1 Eylül 2022 tarihinde başlayan ve 15 Nisan'da bitecek olan denizlerde avlanma yasağı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi nedenlerle, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye''de de avlanan balık miktarlarında azalmalar yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Samsun, "Bütün dünyada, avcılık yönüyle elde edilen su ürünleri miktarı, her sene biraz daha düşmekte. 2030 yılında avcılık ve yetiştiricilik oranlarının eşitleneceği öngörülüyor" diye konuştu.

Hamsinin bu sezon az miktarda avlandığını ve boyutlarının da yeterli olmadığını belirten Prof. Dr. Osman Samsun, şunları söyledi: "Her yıl 1 Eylül’de başlayan avlanma sezonu 15 Nisan''da bitiyor. Trol ve gırgır olarak bildiğimiz endüstriyel balık tekneleri ve av araçlarına yasak getiriliyor. Hamsi, istavrit, palamut takılan büyük teknelere bir sınırlama getirilmiş oluyor. Bu sene avlanma sezonu için maalesef diyerek başlamak gerekiyor. Çünkü bütün dünyada, avcılık yönüyle elde edilen su ürünleri miktarı, her sene biraz daha düşmekte. 2030 yılında avcılık ve yetiştiricilik oranlarının eşitleneceği öngörülüyor. Şu an yüzde 45 yetiştiricilik, yüzde 55 avcılık söz konusu. Ancak yetiştiricilik faaliyetleri çok artarken, iklim değişikliği gibi kirlenme gibi değişik nedenlerle bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de avlanan su ürünleri miktarında düşüş yaşanmıştır. Su ürünleri dediğimizde ilk akla hamsi geliyor. Hamsi geçen yıl olduğu gibi bizi bu yıl da hemen terk etti. Eğer hamsi kısa süreli av veriyorsa, balık küçülüyorsa, balığın tombulluğu ki biz buna kondisyon farklılığı diyoruz, burada bir cılızlık oluyorsa ve verim düşüyorsa, bir problem var, demektir. Hamsi stoklarında uzun zamandır bu problemi yaşıyoruz." (DHA)

İlgili Haberler