Kurumsal firma iflaslarında büyük artış

Kurumsal firma iflaslarında büyük artış

Japonya genelinde 2024'ün ilk yarısında iflas eden kurumsal firma sayısı, önceki yılın aynı dönemine göre %22 artarak 4,931'e yükseldi.

Japonya'da 2024 yılının ilk yarısında, kurumsal iflas vakalarının önceki yılın aynı dönemine kıyasla %22 arttığı bildirildi. Kredi araştırma kuruluşu Tokyo Shoko Research, en az 10 milyon yen (62,300 dolar) borca sahip olan kurumsal firmaların durumlarını inceledi.

Araştırmaya göre, Japonya genelinde 2024'ün ilk altı ayında iflas eden kurumsal firma sayısı, önceki yılın aynı dönemine göre %22 artarak 4,931'e yükseldi. Bu rakam, son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Japon yeninin döviz karşısında değer kaybetmesi ve artan ham madde maliyetleri, iflas vakalarındaki artışın ana sebepleri olarak öne çıktı. İflas eden firmaların toplam mali yükümlülükleri ise önceki yıla göre %22.8 artarak 721 milyar yen (4.49 milyar dolar) olarak kaydedildi.

En çok iflasın yaşandığı sektörler arasında hizmet sektörü 1,619 firmayla ilk sırada yer alırken, inşaat sektörü 947 firmayla ikinci sırada bulunuyor.

Kuruluş yetkilisi, "Zayıf yen kaynaklı fiyat artışlarına ayak uyduramayan firmaların sayısındaki artıştan endişe duyduklarını" belirtti.

Ayrıca, "Artan maliyetlerin müşterilere yansıtılmasıyla daha fazla firmanın iflas etme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini" vurguladı. 2024 yılı içinde iflas vakalarının 10 bini aşabileceği uyarısında bulundu.