Limon otu hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir

Limon otu hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, limon otunun stresi azaltıcı ve balgam söktürücü özelliklerinin yanı sıra kalp hastalıkları ve tansiyon düşürmede etkili olduğunu belirtti.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, limon otunun nane türü bir bitki olduğunu vurgulayarak, "Oğul otu olarak da bilinen Ballıbabagiller familyasından bir bitki olan limon otu, orta Avrupa ve özellikle Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişmektedir. Akdeniz ülkeleri ve Güney Alpler'de bulunurken Türkiye'de kıyı bölgelerinde de gözlemlenir. Melissa officinalis adıyla bilinen limon otu, limon kokusuyla tanınır ve tedavi amaçlı kullanılır. Bitkinin Latince adı olan Melissa, 'Arı yaprağı' anlamına gelir ve nektar açısından zengin olduğu için genellikle arılar için bir besin kaynağı olarak kullanılmış" dedi.

Prof. Dr. Karabulut, Yunan mitolojisinde akrep ve örümcek sokmalarında kullanılan limon otundan yapılan solüsyonun, Materia Medica'da kayıtlı olduğunu ve potasyum nitrat ile birlikte mantar zehirlenmeleri ve şiddetli karın ağrılarında kullanıldığını belirtti. Şurup şeklinde kullanıldığında ise nefes darlığına ve tuz ile birlikte uygulandığında sıracaya ve ülser tedavisine yardımcı olduğunu ifade etti.

Orta Çağ'da bilim ve tıbbın öncüsü olarak kabul edilen İbn-i Sina'nın eseri El-Kanun Fi't-Tıb'de, Melissa officinalis bitkisinin balgam türü hastalıklar ve stres hastalıkları için etkili olduğunu kaydettiğini hatırlatan Karabulut, "Beyindeki tıkanıklığı giderdiği, nefes darlığını hafiflettiği, kalbi rahatlattığı ve ağız kokusunu azalttığı da belirtilmiş" diye ekledi.

SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARINDA ETKİLİ

Fas'ta yedinci yüzyılda kullanımının İspanya'ya tanıtılmasıyla Avrupa'da yayılan limon otunun Fransız literatüründe 'Hayat İksiri' olarak anıldığını dile getiren Karabulut, limon otunun geleneksel tıpta geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu vurgulayarak Türkiye'de de farklı bölgelerde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirtti.

Karabulut sözlerine şöyle devam etti:

"Sakarya'da depresyon ve migren, Kırklareli'nde astım, kalp rahatsızlıkları, diyabet, bronşit ve kanser tedavisinde kullanılırken, Balıkesir, İzmir, Denizli, Uşak ve Kütahya'da mide rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklar, hafıza kaybı, uyku düzenleyici, sinir sistemini yatıştırıcı, zihni açıcı, kalbi destekleyici, kanı temizleyici, şeker hastalığı, farenjit ve ağrılara (baş, diş, kulak) karşı kullanıldığı bilinmektedir. Antalya ve İstanbul'da genellikle kalp ve damar rahatsızlıklarında tercih edilirken, Çanakkale, Gaziantep ve Giresun'da ise kan şekerini düşürmek için kullanılır. Çanakkale'nin Ezine ilçesinde ise limon otunun toprak üstü kısımlarından hazırlanan infüzyonun, kadınlarda yumurtalık hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı görülmüş."

"Limon otunun bilimsel çalışmalarla da ruh halini iyileştirdiği, anksiyete, uykusuzluk, Alzheimer, demans, düşük doz radyasyon maruziyeti sonucu oksidatif stres ve adet ağrıları gibi durumlarda faydalı olduğu gösterilmiş. Ayrıca antioksidan, analjezik ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu için diyabetik nöropati tedavisinde de kullanım potansiyeline sahip. Günümüzde limon otu dünya genelinde ilaç, parfüm, kozmetik ve gıda sanayisinde yaygın olarak kullanılıyor.”