Macaristan AB dönem başkanlığını devraldı

Macaristan AB dönem başkanlığını devraldı

Macaristan, bugün itibarıyla Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını Belçika’dan devraldı.

Macaristan, Avrupa Birliği'nde (AB) yeni dönem başkanlığına başladı. Bugün itibarıyla Belçika'dan devralınan dönem başkanlığı, Macaristan'a AB'nin gündem önceliklerini belirleme ve koordinasyon sağlama yetkisi veriyor. Dönem başkanlığı 6 ay süreyle devam edecek ve 1 Ocak 2025'te Polonya'ya devredilecek.

Başbakan Viktor Orban, dönem başkanlığı gündemini Ukrayna'daki savaşın acilen sona erdirilmesi olarak belirledi. Orban, savaşın Avrupa Birliği'ndeki diğer gelişmeleri gölgelediğini vurgulayarak, "Savaşı bitirmek istiyoruz" dedi.

808295image1.jpg

Macaristan'ın Avrupa Birliği İşleri Bakanı Boka Janos ise bir diğer önemli gündem maddesinin birliğin genişlemesi olduğunu açıkladı. Janos, Batı Balkanlar'daki 5 aday ülkenin (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Karadağ) üyelik süreçlerinde ilerleme sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Macaristan'ın dönem başkanlığı boyunca öne çıkan diğer gündem maddeleri arasında birliğin dış sınırlarının güçlendirilmesi, düzensiz göçle mücadele, demografik sorunların çözümü, tarım politikaları, savunma politikası güçlendirilmesi ve rekabetçiliğin artırılması için yeni anlaşmaların imzalanması bulunuyor.

avrupa-birligi-reuters-vgw5-cover-jpg.webp

Macaristan, dönem başkanlığı süresince resmi ve gayriresmi Avrupa Konseyi toplantıları, projeler ve konferanslar düzenleyecek, AB liderlerini Budapeşte'ye davet edecek.

Macaristan'ın dönem başkanlığı sloganı olan "Avrupa'yı Yeniden Büyük Yap" ise Budapeşte ile Brüksel arasındaki karmaşık ilişkilere atıfta bulunuyor. Avrupa Konseyi tarafından yapılan açıklamada, "Heyecan verici bir 6 ay olacak" ifadesi kullanıldı.