Özellikle Ula Gökova bölgesinde yetiştirilen sarı susam, benzersiz aroması, kokusu ve tadıyla öne çıkarak başta Japonya olmak üzere diğer ülkelere ihraç ediliyor.
Türkiye, 2022 yılında 77 milyon dolar olan susam ihracatını 2023 yılında %62 artışla 124,5 milyon dolara yükseltmiş. Ülkenin yeni hedefi ise susam ihracatını 250 milyon dolara çıkarıyor. Ege Denizi Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, susamın çeşitli gıdalara farklı bir lezzet kattığını belirterek, Türkiye'nin susam ihracatının %195 oranında artacağını açıklamış. Ocak-Şubat 2024 döneminde susam ihracatı 6 milyon 645 bin dolardan milyona çıkmıştı.
Öztürk, Türkiye'de yetişen susamın yüksek kaliteli olduğunu vurgulayarak, en büyük susam ithalatçısının Çin olduğunu ifade etmiş. Seçici olan Japonya ve Avrupa ülkeleri, Türkiye'nin kaliteli susamlarını tercih etmektedirler. Özellikle Japonya'ya yapılan susam ihracatı, Ocak-Şubat 2024 döneminde %170 artarak 660.000 dolardan 1,7 milyon dolara yükselmiş.
Ege Hububat, Yağlı Tohumlar ve Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak, Tokyo'da düzenlenen fuara katılarak susamlı tavuk tadımı gibi etkinlikler düzenlemiş. Bu etkinlikler, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmüş ve Türkiye'nin susam ticaretindeki lider konumunu bir kez daha kanıtlamış. Öztürk, Türkiye'nin 2024 yılında susam ihracatının 250 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini dile getirmiş.
Sarı susamın vücuda birçok faydası bulunuyor. Proteinler, lifler, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan sarı susam, özellikle kalsiyum, demir, magnezyum ve B vitaminleri bakımından önemli bir kaynak. İçerdiği omega-6 ve omega-9 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığını destekler ve kolesterol seviyelerini dengeler. Ayrıca, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller kemik sağlığı için önemli ve osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olur.