Mahfi Eğilmez çileden çıktı! 'Bunları IMF söylemez, biz söyleyelim'

Mahfi Eğilmez çileden çıktı! 'Bunları IMF söylemez, biz söyleyelim'

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye raporunu değerlendirdi. IMF raporunda, maaş zamlarının geçmiş enflasyona değil, Merkez Bankası'nın gelecekte beklediği enflasyona göre yapılması önerildi. Bu öneriye tepki gösteren İktisatçı Mahfi Eğilmez, "Peki, geçmişteki enflasyonun yükünü kim taşıdı?" sorusunu gündeme getirdi.

'Bunları IMF söylemez, biz söyleyelim'

TÜİK'in açıkladığı tartışmalı enflasyon verileri nedeniyle maaş zamları her yıl giderek eriyen emekli ve çalışan kesim, artan borç yüküyle mücadele ediyor. Son dönemde ise maaş zamlarının gerçekleşen enflasyon yerine, Merkez Bankası'nın çoğu zaman tutmayan enflasyon tahminlerine göre belirlenmesi yönündeki öneriler gündeme gelmeye başladı.

Bu önerilerin en yenisi ise Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) geldi. Eğer bu öneri hayata geçirilirse, emekli ve çalışan kesim daha da yoksullaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

"BUNLARI IMF SÖYLEYEMEZ, BİZ SÖYLEYELİM"

IMF'in dün akşam yayımladığı Türkiye raporunu eleştiren Mahfi Eğilmez, "Ücretleri enflasyon kadar artırmayarak sadece sosyal gerilimi artırırız" uyarısında bulundu.

Ekonomist ve akademisyen Mahfi Eğilmez, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda IMF raporuna dair şu değerlendirmeyi yaptı:

“Raporda, 2023 Haziranından itibaren atılan adımlardan övgüyle söz ediliyor daha sıkı adımlar atılması öneriliyor. Ücretlilere yapılacak zamların geçmiş enflasyona göre değil gelecekte beklenen enflasyona göre yapılmasını öneriyorlar. Peki ama bu geçmişteki enflasyonu kim yaşadı?

Ücretli her geçen gün artan hayat pahalılığı karşısında sürekli geriye gitmedi mi? Geçmişin tazminatını onlara ödemek gerekmiyor mu?

IMF'nin görevi elbette ülkenin sosyal ve siyasal yapısıyla ilgili öneri getirmek değil. Görevleri ekonomiyle sınırlı. O nedenle IMF'nin yapısal uyumlandırmasıyla benim önerdiğim yapısal reformlar arasında dağlar kadar fark var.

Ekonomide istediğiniz önlemi alın, kalıcı çözümler ancak ve ancak doğru bir sosyal, siyasal ve ekonomik çerçeve içinde hareket edilerek alınabilir. Ücretleri enflasyon kadar artırmayarak sadece sosyal gerilimi artırırız.

Vergisini ödememiş, kayıt dışına çıkmış, bu yolla elde ettiği geliri servetine eklemiş ve bunu bir marifetmiş gibi lüks otomobillerle, evlerle, eşyalarla sergileyen insanların bu kayıt dışı varlıklarını servet beyanı getirerek yakalayıp vergilendirmek yerine yoksullukla savaşan ücretliye düşük zam yaparak enflasyonla mücadele edilemez. Bunları IMF söyleyemez, biz söyleyelim.”

ekran-goruntusu-2024-08-30-102353.png