EYT düzenlemesi yarın TBMM Genel Kurulu''na sunulacak. Bütün partilerin oy birliğiyle yasalaşması beklenen düzenlemenin içeriği belli olurken, 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj ve çıraklık girişi olan kişiler kapsam dışında bırakıldı. Sayıları yaklaşık 250 bini bulan staj ve çıraklık mağdurları haftalardır seslerini hükümet yetkililerine duyurmaya çalışırken, iktidar kanadından beklenen müjde gelmedi.
"BAŞKALARI İSTİFADE ETMEYE ÇALIŞMASIN"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bengütürk TV''de sorulan staj ve çıraklık mağdurları ile alakalı soruya net bir şekilde yanıt vererek "Ortada bir mağduriyet yok. Bu sigorta yalnızca sağlık kapsamıyla yapılmıştır ve işe giriş olarak sayılamaz. Staj bir eğitim faaliyetidir. Geçmişte mağdur olan EYT''liler için getirilen düzenlemeden farklı kişiler istifade etmeye çalışmasın" demişti.
ALMANYA''DAKİ STAJ TÜRKİYE''DE GEÇERLİ SAYILDI
Türkiye''de ağırlıklı olarak meslek ve ticaret liselerinde uygulanan "zorunlu staj" süreci, birçok Avrupa ülkesinde de yürürlükte. Avrupa''da yapılan stajlar "genel sigorta" kapsamına dahil ediliyor ve stajyerlerin sigortası iş başlangıcı olarak sayılıyor. 2016 yılında açılan bir davada, Almanya''da yaşayan gurbetçileri staj girişleri Türkiye''de sigorta başlangıcı olarak kabul edildi. Kararın ortaya çıkmasının ardından birçok staj ve çıraklık mağduru "Gurbetçilere var, Almanya''da çalışanlara var ama Türkiye''de çalışanlara yok! Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya" diyerek yetkililere tepki gösterdi.
YARGITAY KARARI VAR
Hukukta benzer dava durumlarında önceden verilmiş kararlar ''emsal karar'' olarak görülüyor ve davanın seyri bu kararlara göre şekilleniyor. Birçok staj ve çıraklık mağduru ise şu anda yaşadıkları sıkıntı ile ilgili olarak 2016 yılındaki Yargıtay kararını emsal gösteriyorlar.
Yargıtay’ın kararıyla Türkiye’de yıllardır talep edilen ancak gerçekleşmeyen staj süresinin sigorta başlangıcı sayılması, 2016 yılındaki karar ile Almanya’da yaşayan gurbetçilere tanınmıştı.
Yargıtay, Almanya’da mesleki eğitim dolayısıyla zorunlu prim ödenen dönemleri, sigorta başlangıç tarihi olarak kabul etmişti.
Yurtdışındaki gurbetçilerin Türkiye’de emekli olabilmek için borçlanma yapmalarını düzenleyen 3201 sayılı Kanun’a göre, Türk vatandaşlığında geçen 18 yaşından sonraki süreler borçlanılabiliyor. Borçlanma, yurtdışında sigortalı olarak çalışılan dönemler ile bu dönemler arasında her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen süreler için yapılabiliyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 6 Nisan 2016 tarihinde verdiği 2016/481 sayılı kararı (Esas no: 2014/10-454), on binlerce gurbetçiyi sevindirecek. Dava konusu olayda, 1998 yılında izinle Türk vatandaşlığından çıkan 1975 doğumlu bir gurbetçi 2012 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak, borçlanma talebinde bulundu ve sigortalılık başlangıç tarihinin de mesleki eğitiminden dolayı zorunlu prim ödemesi yapılan 1993 yılı olarak kabul edilmesini istedi.
İlgili Haberler