Türkiye''de 2 milyon 250 bin vatandaş önümüzdeki aylarda EYT düzenlemesi kapsamında emekli edilecek. 28 Şubat''ta Meclis''e gelecek düzenlemenin, oy birliği ile kabul edilerek yasalaşmasına kesin gözüyle bakılırken, 250 bin staj ve çıraklık sigortalı çalışan ise emeklilik haklarını alabilmek için yıllarca beklemek zorunda kalacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalar ile stajın bir eğitim faaliyeti olduğunu ve yalnızca öğrencinin sağlık sigortasını kapsamak için çıkarıldığını belirterek, bu durumun iş başlangıcı sayılamayacağını hatırlatmıştı. Bilgin, staj ve çıraklık mağdurları üzerine gelen sorulara ise sert yanıt vererek "Kimsenin EYT düzenlemesinden istifade etmeye çalışmaması gerekiyor" şeklinde konuşmuştu.
Staj ve çıraklık sigortasında bir "işveren" bulunmadığını ve bu nedenle Anayasal olarak iş sayılamayacağını belirten Bilgin''e ise en net yalanlama Yargıtay''dan geldi. Yargıtay''ın yıllar önce verdiği kararın emsal teşkil ettiğini belirten staj ve çıraklık mağdurları, emeklilik haklarını hukuk önünde aramak için başvuru yapmaya hazırlanıyor.
TÜRKİYE''DEKİ STAJYERLER GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Yargıtay''ın 2016''da verdiği karara rağmen bugün Türkiye''deki staj faaliyetinin iş kapsamına alınmaması ise ortadaki çifte standartı gözler önüne serdi.
Almanya''da staj yapan bir gurbetçi, yaptığı stajı Türkiye''de geçerli saydırabiliyorken, Türkiye''de büyüyen ve bu topraklarda stajını yapan bir Türk gencinin stajı ise kabul edilmiyor. Staj ve çıraklık mağdurları bu durumu "Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya" sözleriyle açıklarken, Bakan Bilgin''i de istifaya davet etti.
İŞTE YARGITAY''IN VERMİŞ OLDUĞU STAJ KARARI
Yargıtay’ın kararıyla Türkiye’de yıllardır talep edilen ancak gerçekleşmeyen staj süresinin sigorta başlangıcı sayılması, 2016 yılındaki karar ile Almanya’da yaşayan gurbetçilere tanınmıştı.
Yargıtay, Almanya’da mesleki eğitim dolayısıyla zorunlu prim ödenen dönemleri, sigorta başlangıç tarihi olarak kabul etmişti.
Yurtdışındaki gurbetçilerin Türkiye’de emekli olabilmek için borçlanma yapmalarını düzenleyen 3201 sayılı Kanun’a göre, Türk vatandaşlığında geçen 18 yaşından sonraki süreler borçlanılabiliyor. Borçlanma, yurtdışında sigortalı olarak çalışılan dönemler ile bu dönemler arasında her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen süreler için yapılabiliyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 6 Nisan 2016 tarihinde verdiği 2016/481 sayılı kararı (Esas no: 2014/10-454), on binlerce gurbetçiyi sevindirecek. Dava konusu olayda, 1998 yılında izinle Türk vatandaşlığından çıkan 1975 doğumlu bir gurbetçi 2012 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak, borçlanma talebinde bulundu ve sigortalılık başlangıç tarihinin de mesleki eğitiminden dolayı zorunlu prim ödemesi yapılan 1993 yılı olarak kabul edilmesini istedi.
İlgili Haberler