Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, bu dönemde yaşanan yüzde 20'lik yüksek artışa rağmen, geçen yılın aynı dönemindeki baz etkisinin gözlendiği belirtildi. Ancak, bu dönemde herhangi bir gerileme yaşanmadı. İnşaat ve madencilik makineleri, tekstil ve konfeksiyon makineleri ile gıda sanayi makineleri ihracatında miktar olarak yüzde 29'a, değer olarak yüzde 22'ye varan yükselişler dikkat çekti.
Buna karşılık, elektrik motorları ve jeneratörler ile takım tezgahları ihracatında miktar olarak yüzde 28'e, değer olarak yüzde 25'e varan gerilemeler yaşandı.
Rusya'ya yapılan makine ihracatında yaşanan düşüş, yaptırımlar nedeniyle devam ediyor. Serbest bölgeler dahil ihracatın ilk iki ayda 950 milyon dolar olduğu Almanya ve ABD'nin, toplam makine ihracatı içindeki payı yüzde 21,5'e yükseldi.
MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dünya genelinde yatırımların azaldığı bir dönemde, Rusya'ya yönelik yaptırımların dünya makine ticaretini etkilediğini belirtti. Bu durumun, makine sektörünü ciddi şekilde etkilediğini ve endişe yarattığını vurguladı.
Karavelioğlu ayrıca, küresel sıkılaşma ortamında mali toparlanmaya dair ilk işaretlerin görülmekte olduğunu söyledi. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, dünya mal ticaretinin yüzde 5 gerilediği 2023'te, AB makine ve teçhizat üretiminin baz etkisinden arındırılmış fiyatlarla yüzde 1,4 gerilediğinin hesaplandığını belirtti.
Sonuç olarak, müşterilerin yavaşladığı bir dönemde, rakiplerin hızlandığını belirten Karavelioğlu, bu durumun makine ihracatçısı ülkeler arasında kıran kırana bir yarışa neden olduğunu ifade etti.