Mars'ta yaşam belirtisi bulundu

Mars'ta yaşam belirtisi bulundu

NASA'nın keşif aracı Perseverance, Mars'ta bir kayada eski yaşam izlerine dair olabilecek işaretler buldu.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın Mars'a gönderdiği Perseverance keşif aracı, eski mikrobik yaşam izlerine dair potansiyel bulgular içeren bir kaya keşfetti. "Cheyava Şelalesi" adı verilen bu ok ucu şeklindeki kaya, Mars'ın geçmişte mikroskobik yaşam barındırıp barındırmadığına dair önemli ipuçları taşıyor.

Bilim insanları, Cheyava Şelalesi'nin, Jezero Krateri'ne milyarlarca yıl önce akan su tarafından oyulmuş 400 metre genişliğindeki eski bir nehir vadisinin kuzey kenarında bulunduğunu belirledi. Kaya, Perseverance’ın incelediği 22. örnek olup, eski yaşam izleri taşıyabileceği düşünülüyor.

66a4328db2309447-w1200xh675.webp

Kayanın üzerindeki organik bileşikler, yaşamın yapı taşları olarak bilinse de, biyolojik olmayan süreçlerle de oluşabilecekleri not ediliyor. Perseverance'ın 'Organikler ve Kimyasallar için Yaşanabilir Ortamların Raman ve Lüminesans ile Taranması' cihazı, kayanın organik bileşenler içerdiğini doğruladı. Ayrıca, büyük beyaz kalsiyum sülfat damarları ve Mars'a özgü paslı kırmızımsı rengi veren hematit içeren şeritler tespit edildi.

1571160818623-mars.png

Cheyava Şelalesi'nde görülen leopar desenine benzeyen siyah noktalar, demir ve fosfat içeriyor olabilir. Bu özellikler, dünyada yeraltı mikroplarının fosilleşmiş kalıntılarıyla ilişkilendiriliyor. Ancak, bu noktaların biyolojik olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

66a4323369a9e478-w1200xh675.webp

Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden astrobiyolog David Flannery, bu bulguların oldukça şaşırtıcı olduğunu ve dünyadaki benzer özelliklerin genellikle mikrobik yaşam kalıntıları ile ilişkilendirildiğini söyledi. Bilim insanları, antik yaşam izlerini doğrulamak için ilave çalışmalar yapmayı planlıyor.