Maymun çiçeğine yakalanan ilk Türk! Hiç bilinmeyeni açıkladı

Maymun çiçeğine yakalanan ilk Türk!  Hiç bilinmeyeni açıkladı

Tüm dünyayı endişelendiren maymun çiçeği hastalığına 2022 yılında Londra’da yaşayan 36 yaşındaki Türk aktivist Harun Tulunay, salgınına yakalandığını sosyal medya hesabından paylaşarak başından geçen zorlu günlerini anlattı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'daki birçok ülkede maymun çiçeği salgını ortaya çıktığı için ikinci kez acil durum ilan etti. Virüs hızla yayılırken Afrika dışındaki ilk vaka İsveç’te görüldü. 17 bin vaka sayısı korkuturken, 500’ün üzerinde ölüm gerçekleşti. Böylece dünya yeniden bir salgın alarmına geçti.

Londra’da yaşayan Türk aktivist Harun Tulunay, 2022 yılında salgına yakalandığını ve yaşadığı zorlu süreci kişisel sosyal medya hesabından paylaştı.

345026.webp

HAYATININ EN ZORLU 40 GÜNÜ

Avrupa’da hastalığı ilk geçirenlerden biri olan Tulunay, DSÖ'nün M çiçeği bilgilendirme kampanyalarında aktif rol aldı. O dönemde yaşadığı zorlu süreçten bahseden Tulunay, “Hayatımın en zorlu 40 günü” dedi.

"HAYATIM KABUSA DÖNDÜ"

Yaklaşık 10 yıl önce İngiltere’ye taşınan ve 2016 yılında HIV teşhisi konuldu. Pandeminin ilk dalgasında COVID-19 geçiren Tulunay, 2022 yılının Haziran ayında M çiçeği teşhisiyle hastaneye kaldırıldı. 11 günü hastanede olmak üzere, toplam 40 gün boyunca süren bu zorlu süreç, onun hayatının en ağır dönemlerinden biri oldu.

Tulunay, 2022 yılından bu yana DSÖ’nün enfeksiyon hastalıkları komitesinde hasta temsilcisi olarak görev aldığını ve bu süreçte mpox hakkında birçok bilimsel çalışmanın yapıldığını söyledi.

yeni-proje-63.webp

"İKİ DOZ AŞI KORUMA SAĞLIYOR"

Tulunay geçmişte kullanılan çiçek aşısının maymun çiçeğine karşı etkili olduğunu, iki doz alındığında yüzde 95 oranında koruma sağladığını iddia etti.

"COVID-19, HIV'DEN DAHA TEHLİKELİ" HERKES ÖNLEM ALMALI

Tulunay, hem mpox hem de HIV konusunda toplumsal önyargıların hala yaygın olduğunu belirtti. HIV’in artık kontrol altında tutulabildiğini, bulaşıcılığının risk yaratmadığını, buna karşılık COVID-19’un daha tehlikeli olduğunu söyledi. Mpox sürecinde yaşadığı acıların, bu hastalığı hafife alanlar için bir uyarı niteliğinde olduğunu belirten Tulunay, herkesin bu tür hastalıklara karşı önlem alması gerektiğini vurguladı.

"VİRÜSLER HERKESİ ETKİLER"

Virüslerin yaş, cinsiyet veya sosyal statü ayrımı yapmadığını belirten Tulunay, herkesin bu virüslerle karşılaşabileceğine dikkat çekti. Özellikle seyahatlerin arttığı bir dünyada, Afrika’da görülen bir virüsün başka ülkelere de hızla yayılabileceğini ifade etti.

"COVID-19 GÜNLERİNE DÖNECEĞİMİZİ SANMIYORUM"

Tulunay, 2022'de ortaya çıkan mpox virüsünün yeni varyantının panik yaratacak düzeyde olmadığını belirtti.

"SAĞLIK HİZMETLERİNDE FARKINDALIK ARTIRILMALI"

Mpox ile ilgili bilinçlendirme çalışmalarının birinci basamak ve acil sağlık hizmetlerinde de artırılması gerektiğini belirten Tulunay, doktorların grip ya da COVID-19 ile karıştırılabilecek yüksek ateş gibi belirtiler konusunda mpox'u da dikkate almaları gerektiğini söyledi.