İlk olarak 2009'da ve 2016'da yayınlanan mevcut kılavuzlar, 50 ila 74 yaş arası kadınlar için iki yılda bir tarama mamografisi önermekte ve 50 yaşından genç kadınlarda taramaya başlama kararının bireysel bir karar olması gerektiğini belirtiyor. Önerilen yeni kılavuzda genç kadınlar için bazı önemli değişiklikler yapıldı.
Yeni kılavuz taslağı, tüm kadınların 40 yaşından itibaren iki yılda bir meme kanseri taramasından geçmesini öneriyor. Bu önemli bir değişiklik. Tüm meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 9'u 45 yaşın altındaki kadınlarda görülüyor. Tarama yaşının 50'den 40'a düşürülmesi 40'lı yaşlardaki kadınların hayatını kurtarabilir.
ÖLÜM ORANINI YÜZDE 40'A KADAR AZALTABİLİR
Diğer taraftan, önerilen kılavuzlar her yıl yerine 2 yılda bir tarama yapılmasını önermeye devam ediyor. Araştırmalar, 40 yaşında başlayan yıllık mamografinin daha fazla hayat kurtardığını gösteriyor. Tarama yapılması meme kanseri ölüm oranını, tarama yapılmamasına kıyasla yüzde 40'a kadar azaltıyor.
İki yılda bir yerine her yıl mamografi çektirmek, kanserlerin daha küçükken ve tedavisi daha kolayken bulunmasına yardımcı olur, bu da mastektomi ve kemoterapi gibi agresif tedavilere olan ihtiyacı azaltabilir.