Memleketinde üretmeye başladı. Bölge ekonomisine katkı sağlıyor

Memleketinde üretmeye başladı. Bölge ekonomisine katkı sağlıyor

Sivas'ın Zara ilçesinde ‘istiridye mantarı' üretimi yapan iki kardeş, bölge ekonomisine önemli katkı sunuyor.

Sivas'ın Zara ilçesinde yaşayan iki kardeş, son üç yıldır istiridye mantarı üretimi yaparak bölge ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Bu girişimleriyle sadece ekonomiye değil, aynı zamanda Sivaslılara sağlıklı ve doğal bir ürün sunuyor. Mehtap Karaoğlu Keleş, uzun yıllar plazalarda çalıştıktan sonra pandemi sürecinde insanların organik gıdalara olan taleplerinin arttığını fark ederek memleketine dönmeye karar verdiğini belirtti.

aw231788-02.jpg

Keleş, "İnsanların organik ürünlere ulaşmakta zorluk çektiklerini İstanbul'da net bir şekilde gözlemledim. Ayrıca et alımında yaşanan zorluklar ve protein eksikliği de dikkatimi çekti. Kardeşim Doğan Necmettin Karaoğlu ise grafik tasarım mezunu olarak okulu bitirdikten sonra bana katıldı ve böyle bir fikirle girişimde bulunduk" dedi.

aw231788-03.jpg

Keleş, Zara halkının istiridye mantarına başlangıçta yabancı olduğunu ancak ürünlerinin zamanla popülerlik kazandığını vurguluyor. Zara'nın sert iklim koşullarının üretimlerini bazen etkilediğini belirten Keleş, "Çok sıcak ve kurak dönemlerde ürünlerimiz zorlanıyor. Aynı şekilde soğuk dönemlerde çadırı ısıtmak da bizim için zor oluyor. Çiftçilik gerçekten çok zorlu bir hayatı beraberinde getiriyor. Bunu herkes duyuyor ama yaşamak gerçekten de zor. Ürün miktarı değişebiliyor ancak genellikle bin kilo civarında ürün elde ediyoruz. İlk yılımızda ürünlerimizi İstanbul'a bile gönderdik. O dönem Zara'da kimse istiridye mantarını bilmiyordu ama şimdi tadanlar bir daha istiyorlar" şeklinde konuştu.

aw231788-01.jpg