Kur Korumalı Mevduat sistemi ilk kez 21 Aralık 2021 tarihinde açılmaya başlandı. Doları frenlemek için getirilen uygulama seyesinde 18 liranın üzerine çıkan dolur kuru bir gecede 113-14 liraya kadar gerilemişti. KKM uygulaması o tarihten sonra 2022 ve 2023 yıllarında da uzatıldı ve halen de bu uygulama sürüyor. Son gelen rakamlara bakıldığında ise Kur Korumalı Mevduat uygulamasına büyük bir rağbet var. Ve oradaki tasarruflar rekor üstüne rekor kırıyor.
REKOR TAZELEDİ
Kur korumalı mevduat 6 Ocak haftasından bu yana aralıksız artışlarını sürdürüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre 24 Şubat haftası itibariyle 1 trilyon 551,8 milyar liraya yükselerek rekor tazeledi. KMM bir haftada 51 milyar 973 milyon lira artış yaşarken KKM’de 6 Ocak’tan bu yana yükseliş ise 181,8 milyar liraya ulaştı.
BDDK verilerinden elde edilen bilgilere göre, KKM büyüme hızı son haftalarda güçlü bir yükseliş gösterdi. 2023 yılının ilk aylarında yüzde 3’lük düşüşün ardından KKM büyüklüğü Merkez Bankası''nın döviz dönüşlü KKM mevduat faizinde üst sınırını kaldırmasıyla yükseldi. Artışlarda bankaların TL mevduat oran hedefinin yüzde 60''a yükseltilmesi de etkili oldu.
KUR FARKI DÜŞECEK
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların Döviz dönüşümlü KKM’de prim uygulamasına son verdi. Mevcut durumda bankalar TCMB karşı taraflı KKM işlemlerinde müşterilerine faiz dışında birkaç puanlık prim de sunuyordu. Paramedya''daki habere göre bu uygulamada tabela faizi düşük kalırken, olası bir kur artışında TCMB’nin karşılayacağı fark artıyordu. TCMB tarafından bankalara gönderilen yazıda, dövizden dönüşümlü KKM’de faiz üst sınırının kaldırıldığı hatırlatılarak, müşterilere sunulan primin faize eklenmesi istendi. Böylelikle TCMB’nin ödeyeceği potansiyel kur farkı düşmüş olacak.
TCMB taraflı KKM’de üst faiz sınırı Ocak sonunda kaldırılmıştı. TCMB tarafından bankalara gönderilen yazıyla birlikte, TCMB’nin karşı taraf olduğu kur korumalı mevduat işlemlerindeki faiz sınırı kaldırıldı. Daha öncesinde KKM’de faize politika faizinin üzerinde 3 puanlık üst sınır uygulanıyordu.