KRİZ BUNU DA YAPTIRDI! MERKEZ BANKASI'NDAN ŞİRKETLERE TELEFON
Pazartesi günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı''ndan beklenen haberlerin çıkmaması üzerine atağa kalkan döviz kurları, 21 Aralık kur şoku sonrası en yüksek seviyeleri test ediyor. Dolar kurunda 16.15 seviyesi geçilirken, Euro ise 17.30 eşiğini geride bıraktı. Yaşanan bu gelişmeler üzerine ne yapacağı merakla beklenen Merkez Bankası ise ilginç bir yönteme başvurdu.
REZERVLER ERİYOR
Merkez Bankası’nın, doların 16 lirayı aşmaması için kamu bankaları aracılığıyla rezervlerinden döviz satarak örtülü müdahalede bulunduğu tahmin ediliyor.
TCMB’nin toplam rezervi 13 Mayıs itibarıyla 102 milyar doların altına, uluslararası net rezervler ise 11,5 milyar dolara geriledi. Swap hariç rezervler ise aynı dönemde eksi 52 milyar dolara kadar geriledi.
Kurda yaşanan yükselişler sonrasında döviz satarak kura müdahale eden banka, rezervlerinde tarihi eksi değerleri görmesinin ardından yeni bir stratejiye geçti. Birgün''de yer alan habere göre, döviz arayışındaki Merkez Bankası firmaları arayıp döviz satmasını rica ediyor. Döviz satışı ‘ricası’ için aranan bir firma TCMB’den gelen telefonun ardından 100 bin dolarlık satış gerçekleştirildiğini bildirdi.
TCMB yetkilileri tarafından aranılan firmaya bir iletişim numarası bırakılarak gerçekleştirilen döviz satışı miktarının firma adı ile birlikte bildirilmesi talep ediliyor.
Döviz satışı ‘ricası’ için aranan bir firma TCMB’den gelen telefonun ardından 100 bin dolarlık satış gerçekleştirdiğini açıkladı. Firma yetkilisi TCMB yetkilileri tarafından “Bilgi verirseniz memnun oluruz” denildiğini ifade etti.
''ÇARESİZLİK'' OLARAK YORUMLADI
Ekonomi Yazarı Uğur Gürses, firmalardan döviz satış ricasının Merkez Bankası’nın ne kadar çaresiz olduğunun bir göstergesi olduğunu vurguluyor. Gürses, “Faizleri düşürerek enflasyonu düşüreceğini düşünen bir siyasi otorite ve Merkez Bankası var. Çaresiz bir tablo bu... Merkez Bankası’nın kimden döviz satmasını rica ettiği gibi bilgiler duyuluyor. Duyulduğu zaman da döviz üzerindeki baskı da artıyor. TCMB eğer ‘Döviz satın’ diye ricacı oluyorsa herkes bunlar dövizi tutamıyor diye düşünüyor. Daha fazla döviz talebi geliyor” değerlendirmesinde bulundu.