Mesut Pezeşkiyan kimdir? Mesut Pezeşkiyan Türk mü? İran'ın yeni cumhurbaşkanı kim olacak?

Mesut Pezeşkiyan kimdir? Mesut Pezeşkiyan Türk mü? İran'ın yeni cumhurbaşkanı kim olacak?

İran'da helikopter kazası sonucu hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yerine yeni bir cumhurbaşkanının seçilmesi için halk sandık başında buluşacak. İran'da muhafazakar adaylar arasında tek reformist aday olarak öne çıkan isim ise Mesut Pezeşkiyan. Peki, Mesut Pezeşkiyan kimdir?

İran'da, helikopter kazası sonucu feci şekilde hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yerine yeni bir cumhurbaşkanının belirlenmesi için halk sandık başına gidiyor.

Bu süreçte, İran'da muhafazakar adaylar arasında öne çıkan tek reformist aday ismi Mesut Pezeşkiyan. Peki, kimdir Mesut Pezeikiyan kimdir? Mesut Pezeikiyan Türk mü? Mesut Pezeikiyan kaç yaşında? Mesut Pezeikiyan nereli? İşte detaylar...

iranda-secim-anketinde-pe-986-2.webp

Yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için 6 aday yarışıyor. Halk ise bugün sandık başına geçiyor. Peki, Mesut Pezeşkiyan kimdir? İran Cumhurbaşkanı adayı Mesud Pezeşkiyan Türk mü?

MESUT PEZEŞKİYAN KİMDİR?

Mesut Pezeşkiyan, İran'ın batı Azerbaycan bölgesinde Mahabad'da doğmuş bir siyasetçidir. 2024 İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylar arasında yer almaktadır ve muhafazakar adayların dışında reformist kimliği ile tanınmaktadır.

667d188f660f4d45f02a8814.webp

69 yaşındadır ve geçmişte 2001-2005 yılları arasında Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi yönetiminde Sağlık Bakanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca, 2021 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olmak istemiş ancak başvurusu Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından veto edilmiştir.

mesut-pezeskiyan-kimdir-mesud-pezeskiyan-turk-mu1.webp

MESUT PEZEŞKİYAN TÜRK MÜ?

Mesut Pezeşkiyan, Türk kökenli İranlı bir siyasetçidir. Batı Azerbaycan eyaletinde Mahabad'da dünyaya gelmiş ve Türkçe konuştuğunu vurgulamıştır. İran'da milyonlarca Türk kökenli vatandaş bulunmaktadır.

pezeskiyan-onde-mollalar-birlesti.webp

Batı Azerbaycan eyaletinde Mahabad dünyaya gelen Pezeşkiyan evinde Farsça yerine Türkçe konuştuğunu dile getirmişti. Mesut Pezeşkiyan daha önce verdiği bir röportajında “Ben Türküm. Annem de babam da Türk. Türklüğümle gurur duyuyorum. Evde çocuklarımla Farsça değil, Türkçe konuşuyorum” dedi. İran'da milyonlarca Türk kökenli vatandaş yaşıyor.

iran-sandik-basina-gidiyo-655-2.gif