Meta, yapay zeka kullanarak İsrail'i savunan hesapları kapattı

Meta, yapay zeka kullanarak İsrail'i savunan hesapları kapattı

Meta, aralarında İsrail ve Çin'in de bulunduğu çeşitli ülkeler adına dezenformasyon yaymak ve etki kampanyaları yürütmek amacıyla kullanılan yüzlerce hesabı platformlarından kaldırdı.

Sosyal medya platformları, sık sık etki kampanyalarının hedefi hâline geliyor. Meta, sahibi olduğu Facebook, Instagram, WhatsApp ve Threads platformları için 2024'ün ilk çeyreğine ait tehdit raporunu yayımladı. Raporda, Bangladeş, Çin, Hırvatistan, İran ve Rusya gibi ülkelerde tespit edilen gizli etki kampanyaları yer aldı. Bu kampanyaların çoğunun, hedef kitle oluşturma aşamasında fark edilip kaldırıldığı belirtildi.

Açıklamada, Çin merkezli bir grubun, Instagram ve Facebook'ta küresel Sikh topluluklarını hedef aldığı tespit edildi. İsrail merkezli bir başka grubun ise, 500'den fazla Facebook ve Instagram hesabını kullanarak yerel Yahudi öğrencileri, Afrikalı öğrencileri ve kaygılı vatandaşları taklit ederek İsrail operasyonlarını övdüğü ve kampüslerde Yahudi karşıtlığı üzerine konuşmalar yaptığı ortaya çıktı. Bu hesaplar da kapatıldı.

kaxkzs5mu0qdu2q06ot-aw.webp

Meta'nın raporuna göre, bu iki ağı yöneten kişiler dezenformasyon yaratmak için üretken yapay zekâ araçlarından yararlandı. Çin merkezli grup yapay zekâ ile üretilen görseller kullanırken, İsrailli ekip ise yapay zekâyı yorumlar oluşturmak için kullandı. Ancak raporda, yapay zekâ temelli bu etki kampanyalarının, mevcut tespit sistemlerini aşacak kadar sofistike olmadığı belirtildi.

Bu tür etki kampanyaları sosyal medya platformlarında sık sık görülüyor. Bu ayın başlarında TikTok'ta da benzer ağlar tespit edildi ve bunlardan birinin Çin bağlantılı olduğu bildirildi.

meta-uygulamalar-arasi-ortak-mesaj-uygulamasina-son-veriyor.png