Migren ağrılarında botoks tedavisi

Migren ağrılarında botoks tedavisi

Nöroloji Uzmanı Dr. Rabia Sedef Üre, migren ağrılarına karşı kullanılan botoks tedavisi hakkında bilgi verdi.

Migrenin, kişilerin günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir baş ağrısı olduğunu belirten Dr. Üre, migrenin ilerleyen dönemlerde kronik ağrılara neden olabileceğini vurguladı. Migren şikayeti bulunan bireylerin mutlaka nöroloji uzmanları tarafından kontrol edilmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Migren hastalığının belirtilerinin herkeste farklılık gösterebileceğine dikkat çeken Dr. Üre, atakların 4 ile 72 saat arasında sürebileceğini ifade etti. Ağrının şiddeti, orta düzeyde ya da şiddetli olabileceğini belirten Üre, kusma, bulantı, ses ve ışığa karşı hassasiyet gibi belirtilerle birlikte görülebileceğini açıkladı.

Migren tedavisinde botoksun ne zaman devreye girdiğini açıklayan Dr. Sedef Üre, atak sıklığı ve süresine bağlı olarak migrenin kronik veya epizodik migren olarak iki gruba ayrıldığını söyledi. Migren botoksu tedavisinin, atak sayısına göre atak tedavileri veya önleme tedavileri olarak uygulandığını belirten Üre, özellikle düzenli ilaç tedavilerine yanıt vermeyen ya da kullanamayan hastalarda migren botoksunun etkili bir tedavi seçeneği olduğunu ifade etti.

Migren botoksu uygulamasının kimler için uygun olduğunu açıklayan Dr. Üre, işlemin nöroloji uzmanının kontrolünde yapılması gerektiğini belirtti. Fiziksel muayene, kan tahlili ve MR taraması gibi tetkiklerin ardından uygun hastalarda tedaviye başlanabileceğini söyleyen Üre, hamileler, belirli sağlık sorunları olan hastalar ve emzirme dönemindeki annelere migren botoksu tedavisi uygulanmaması gerektiğini vurguladı. Migren botoksu tedavisinin her bir uygulamasının yaklaşık 1 saat sürdüğünü belirten Dr. Üre, etkilerin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini ve genellikle uygulamadan 15 gün sonra görülmeye başlandığını ifade etti.