Ankara Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Poyraz, yılbaşı bilet satışlarında düşüş yaşandığını belirterek, özelleştirmenin ardından insanlarda bir güvensizlik oluştuğunu ve bu durumun satışlara yansıdığını vurguladı. Poyraz, “Türkiye genelinde bilet satışları istenilen düzeyde gitmiyor, bayilerde beklenen hareketlilik yok. Milli Piyangonun özel sektöre devri ile bayiler açısından güvensizlik ortamı yaratan değişimlerden dolayı yılbaşı biletlerinin satışında geçen yıllara göre bir azalma var. Önceden vatandaşta talep vardı. Şimdi satışlar ciddi oranda düştü. Milli Piyango devlette iken bayiler iletişim halinde olduğu insanları ikna ediyordu ve biletlerin satışından birçok kuruma katkı sağlanıyordu.
İnsanlar da hiçbir şey çıkmasa bile buradan birçok kuruma katkı sağlanıyor diye bilet alıyordu. Özelleştirmeden sonra bütün bunlar ortadan kalktı. Bu durum da satışları etkiledi. Piyango bileti alma alışkanlığı değişiyor, dolayısı ile talep de düşüyor. Halkın alım gücünün düşmesinin de satışlarda durgunluğa neden olduğunu söyleyebiliriz. Ekonomik kriz de müşteri tercihlerini değiştirdi. Sosyal medyada bilet alınmamasına ilişkin yaratılan olumsuz algı da satışları etkiledi. Bayilerimiz bir yıl yılbaşı biletlerini bekledi. Geri sayımın başladığı şu günlerde inşallah piyango bileti satışlarında bir artış olur da bayilerimizin de yüzü güler.” ifadelerini kullandı.
BÜYÜK İKRAMİYE 120 MİLYON TL
Yılbaşı Milli Piyango bilet fiyatlarına ilişkin bilgi veren Poyraz, “Yılbaşının en büyük heyecanı olan Milli Piyango bileti satışları sürüyor. Bu yıl bilet fiyatları tam 120 TL, yarım 60 TL, çeyrek bilet 30 TL olarak satışa sunuldu. Büyük ikramiyenin 120 milyon TL olduğu çekilişte, dağıtılacak toplam ikramiye tutarı ise 670 milyon 760 bin TL olarak belirlendi. Yılbaşı çekilişi için toplamda 30 milyon 588 bin 800 adet bilet basıldı. Bunların yüzde 20’si dijital ortamda, yüzde 80’ide Milli Piyango bayileri aracılığıyla satışta. Biletler, gezici bayi ve sabit bayilerin yanı sıra sabit bayilerde bulunan şans oyunları terminalinden dijital bilet olarak da alınabiliyor." dedi.
BAYİ SAYISI AZALDI
Poyraz, şans oyunlarının Sisal Şans’a devredilerek özelleştirilmesinden sonraki bir yılda sabit ve seyyar bayilerin sayısındaki azalmaya dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Özelleştirme yapılmadan önce Türkiye genelinde 10 bin civarında sabit ve seyyar bayimiz vardı. Özelleştirmeden sonra şirketle sözleşme imzalayan bayi sayısı 900 civarında. Ankara’da ise bizim 365 seyyar piyango bayimiz vardı. 97 kişi şirketle sözleşme imzaladı ancak bunun sahada satış yapan sayısı 40 civarında. Yarı yarıya bir düşüş var. Bu ciddi bir kayıp. Burada işsizlik ve esnafın işi bırakma durumu da söz konusu. Böyle olunca şirketin de satışı düşüyor. Bu alanda ciddi problem var.”
"BU BİR SOSYAL DESTEKTİR"
Hem satışların arttırılması hem de pasif durumda olan bayilerin aktifleştirilmesine yönelik çalışmalar yapılması ve esnafa sosyal destek sağlanması gerektiğini ifade eden Poyraz, “Esnafa sosyal imkânlar tanınması gerekiyor. Oda olarak birçok bayiyi sosyal destek kapsamına aldırdık. Yılbaşında 2 bin 100 liralık karşılıksız bilet verdik. Bu bir sosyal destektir. Biz sosyal destek kapsamının şirket tarafından bu yönde daha da geliştirilmesini talep ediyoruz ki, bayileri teşvik edelim. Şirketin gücü de buna yeter.” dedi.
"OLAYA ADALETLİ BAKMAK LAZIM"
Milli Piyango bayilerinin kâr marjının net yüzde 7 olmasını istediklerini belirten Poyraz, şöyle devam etti: “Bizim şirketten üç talebimiz vardı. Birincisi satış ofislerinin açılmasıydı, Ankara’da gerçekleşti. Kredi kartıyla bayilere satış imkanının sağlanmasını istedik. Milli Piyango İdaresi’nde iken bunu yapıyorduk, şu an şirket tarafından o da sağlanmış oldu. Ancak net kârımız yüzde 9,7’den 4,25’e düştü. Olaya adaletli bakmak lazım. Biz kardan feragat ederiz ama bu oran çok düşük. Bu nedenle kâr marjının net yüzde 7 olmasını talep ettik. Bu bizim kırmızı çizgimiz ve bu talebimizin arkasındayız. Bu konuda yaşanan mağduriyetimizin giderilmesi için görüşmeler yapıyoruz ancak yaşanan sorunun çözümüne dair bir sonuca ulaşamıyoruz. Bir fedakârlık yapılacaksa devlet de, şirket de, bayi de yapsın. Biz kâr oranımızı net 9,7’den 2 puan düşmeye razıyız. Varlık Fonu ile de yazışma yaptık ama sonuç alamadık, bir türlü beklediğimiz artış gerçekleşmedi.”
Uzmanlar tarih vererek uyardı: Omicron pik yapacak...
3600 ek gösterge son durum ne? 3600 ek gösterge yılbaşından önce çıkar mı?
Didem Aslan kime ateş püskürdü?
Tuvalet kâğıtlarındaki gerçek ortaya çıktı! Meğer bu yüzden zamlanmışlar