Kısa çalışma ödeneği ile ilgili Salı günü Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme, bu yıl içerisinde gerçekleştirilen ikinci düzenleme oldu. Şubat 2024'te yapılan İşsizlik Kanunu'nda yapılan değişiklikle de kısa çalışma ödeneği şartlarında değişikliğe gidilmişti.
Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan, konuyla ilgili detaylar hakkında bilgi veren bir yazı kaleme aldı. Noyan, kısa çalışma ödeneğinin başladığı 19 yıl içinde toplamda 4.3 milyondan fazla kişiye 38.1 milyar TL kısa çalışma ödemesi yapıldığını belirtti.
KRİZDE YÖNETİM KURULU KARARI GEREKİYOR
Noyan, yeni düzenlemeyle işverenlerin genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın, doğal afetler, seferberlik durumları gibi koşullarda kısa çalışma ödeneği için başvurabileceğini aktardı.
Noyan, işverenin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az 3'te bir oranında azaltılması veya iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması gerektiğini ifade etti.
Noyan, genel ekonomik, sektörel ve bölgesel kriz durumlarında kısa çalışma ödeneğine başvurulabilmesi için yönetim kurulu kararının gerektiğini belirtti. Yönetim kurulu kararı olmadan yapılan başvuruların reddedileceğini ifade etti. Ancak doğal afetlerde yönetim kurulu kararının gerekmeyeceğini de söyledi.
120 GÜN PRİM ÖDEME ŞARTI
Noyan, işyerinin doğal afetten dolaylı etkilenmesi durumunda, yani afetten doğrudan etkilenmeyip nakit darlığı, ödeme güçlüğü veya pazar daralması gibi sebeplerle etkilenmesi halinde kısa çalışma ödeneğine başvurulamayacağını ifade etti.
Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için çalışanların, işverenin başvurusunun kabul görmesi durumunda kısa çalışma ödeneği almaları için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün boyunca sigortalı olarak çalışmış olmaları ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olmaları gerektiğini belirtti.
ASGARİ ÜCRETLİYE GÜNLÜK 334 LİRA
Noyan, kısa çalışma ödeneği kapsamında çalışanlara ödenecek tutarın, günlük ortalama brüt ücretin yüzde 60'ı kadar olacağını belirtti. Bugün itibarıyla asgari ücretli bir çalışan için bu tutarın günlük 400 lira olduğunu, ancak bu hesabın sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak yapıldığını açıkladı. Dolayısıyla, asgari ücretli bir çalışan için ödenecek kısa çalışma ödeneği ücretinin günlük 334 lira olduğunu ifade etti.
Noyan, kısa çalışma ödeneğinin süresinin kısa çalışma süresini aşmayacak şekilde en fazla 3 ay olacağını ve bu ödeneğin işyerindeki haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanacağını belirtti.
"5 AY DAHA AZ ÇALIŞAN BİRİ DE ÖDEME ALABİLECEK"
Noyan, kısa çalışma ödeneği alabilmek için gereken prim gün sayısının 600 günden, 450 güne düşürüldüğünü ve böylece 5 ay daha az çalışan birinin de ödeme alabileceğini ifade etti.
Noyan, ülkemizde nisan ayında işsizlik rakamlarının yüzde 8.5 seviyesine gerileyerek son 12 yılın en düşük seviyesini test ettiğini ifade etti. Hedefin yüzde 5'in altına inmek olduğunu belirten Noyan, bazı teşviklerle bu hedefin gerçekleşebileceğini düşündüğünü ve orta vadede işsizlik oranının yüzde 7.5 seviyelerine kadar gerilemesini beklediğini söyledi.