Pekmez, Anadolu'nun binlerce yıllık geleneği olan doğal bir şuruptur. Şeker ve diğer katkı maddeleri kullanılmadan üretilen pekmez, genellikle şeker bakımından zengin meyve sularının kaynatılması ve konsantre edilmesiyle yapılır. Üzüm ve kuru üzüm başta olmak üzere, keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir, ve şeker pancarı gibi birçok malzemeden üretilebilen pekmez, yüksek şeker içeriğinin yanı sıra kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri içinde barındırır.
VİTAMİN DEPOSU
İçeriğindeki zengin besin öğeleri ile öne çıkan pekmez, adeta vitamin deposu. Özellikle bir yemek kaşığı pekmez, yaklaşık 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum içerdiğini biliyor muydunuz?
PEKMEZİN FAYDALARI NELERDİR
Pekmez içeriğindeki kolay emilen demir sayesinde kan yapımını arttırır. Öte yandan doğal bir şurup özelliği olan pekmez kansızlığa da iyi gelir.
Pekmezin kemik gelişimini desteklediğini biliyor muydunuz? Ayrıca pekmez bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı ise koruma sağlar. Öte yandan pekmez tansiyonu düzenler, cilt sağlığını destekler.
Egzama, sedef, akne gibi cilt sorunlarının tedavisinde yardımcı olabilir.