Etlik Şehir Hastanesi'nde 14 Mayıs'ta doğan erkek bebek I.I., doğumundan kısa bir süre sonra ciddi bir solunum sıkıntısı yaşadı. Yapılan incelemelerde, kasıktaki toplardamarda tıkanıklık tespit edildi.
13 GÜN SONRA ANJİYO OLDU
Bu tıkanıklık, bebek için kritik bir durum oluşturuyordu. Bebek, 13 gün sonra anjiyo işlemi için çocuk kardiyoloji ekibine sevk edildi. Anjiyo sırasında, 1,5 milimetre genişliğindeki damardaki tıkanıklık, 3,5 milimetreye kadar genişletildi. Şu anda 2.100 gram ağırlığında olan ve 2 aylık tedavinin ardından sağlık durumu iyileşen I.I., solunum destek cihazına ihtiyaç duymadan nefes alabiliyor. I.I. bebek, Türkiye’de damar onarımı yapılan ilk 980 gramlık bebek olarak tarihe geçti.
DAMARINDA CİDDİ TIKANIKLIK TESPİT EDİLDİ
Yenidoğan Bölümü'nden Doç. Dr. Seda Aydoğan, "I.I. bebek, 30. gebelik haftasında 980 gram ağırlığında doğdu. Prematüre doğum nedeniyle yaşadığı solunum sıkıntısı nedeniyle yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip ediliyordu. Doğumunun 13. gününde yapılan muayenede ana damarda ciddi bir tıkanıklık saptandı. Çocuk kalp merkezi olarak hastamız bize sevk edildi ve yaşamının 15. gününde anjiyo ile damar açma işlemi gerçekleştirildi" diye belirtti.
AORT KOARKTASYONU ONARIMI YAPILAN İLK BEBEK OLDU
Doç. Dr. Aydoğan, ışık bebek üzerinde yapılan anjiyonun başarılı olduğunu ve şu anda 90 günlük olan bebeğin taburculuğa hazır durumda olduğunu ifade etti. "Bebeğimizin yaşama tutunma gücü gerçekten etkileyici. Bu zor süreci başarıyla atlattı ve şimdi sağlıklı bir yaşam onu bekliyor. Türkiye’de anjiyo ile aort koarktasyonu onarımı yapılan ilk bebek oldu" dedi.
Operasyonu gerçekleştiren Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Akif Kavgacı, "Bebeğin 13. gününde yapılan tetkiklerde damarda 1,5 milimetre genişliğinde kritik bir darlık saptadık. Ekokardiyografi sonuçlarına göre, kasıktaki toplardamar yoluyla kateter anjiyografi işlemi uyguladık ve bu darlığı balon anjiyoplasti ile 3,5 milimetreye kadar genişlettik. Bu yöntem, özellikle düşük doğum ağırlığındaki bebeklerde damar duvarlarının ince ve kırılgan olması nedeniyle tercih edildi. Literatürde bu ölçekte bir bebek için toplardamar yoluyla yapılan bu tür bir girişim oldukça nadirdir" diye konuştu.