Mısır’da yeni keşif: Güneş Tapınağı'nda heykel parçaları bulundu

Mısır’da yeni keşif: Güneş Tapınağı'nda heykel parçaları bulundu

Mısır’daki arkeologlar, Kahire’nin yakınındaki Heliopolis antik kentinde yer alan güneş tapınağında kraliyet ailesine ait kırık heykeller keşfetti.

Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, taştan oyulmuş parçalar, II. Ramses’in (MÖ 1279 – MÖ 1213 yılları arasında hüküm sürdü), IX. Ramses’in (MÖ 1126’dan MÖ 1108’e kadar hüküm sürdü), Horemheb’in (MÖ 1323 – MÖ 1295 yılları arasında hüküm sürdü) ve II. Psamtik’in (MÖ 595 – MÖ 589 yılları arasında hüküm sürdü) tasvirlerini içermekte.

Güneş tapınakları Mısır’da birkaç yerde bulunuyor ve eski Mısır güneş tanrısı Ra’ya adanmışlardı, ancak Heliopolis’teki güneş tapınağı özel bir öneme sahipti. (Heliopolis buranın antik Yunan adı; Mısır adı Iunu idi.)

Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün Kahire bölümünün müdürü ve bölgedeki kazıları yürüten Dietrich Raue, “Eski Mısır inanışına göre Heliopolis, ilk güneşin doğuşuyla dünyanın yaratıldığı yerdi.” diyor. Ayrıca, ‘Burada krallığın yaratıcı ve güneş tanrısı ile bağlantısı kutlanıyordu. Firavunlar, yönetimlerini meşrulaştırmak ve güneş tanrısını onurlandırmak için Heliopolis’te heykeller, dikilitaşlar ve diğer yapılar inşa ettiler’ dite belirtti.

“Tanrılara hizmet etmek, eski Mısır krallarının en önemli görevlerinden biriydi ve heykelleri adamak da bunun bir parçası. İdeal olarak, güneş tanrısının kutsaması olmadan Mısır’ın hiçbir hükümdarı görevde olmamalıydı”Y

YENİ KEŞFEDİLEN SFENKSLER

Yeni keşfedilen ve sfenkslerin üzerinde firavun başlarını gösteren heykel parçaları, güneş tapınağındaki dikilitaşların yanına veya kapı önlerine yerleştirilmiş olmalıydı. Antik çağda bir noktada heykeller yıkıldı ve yapı malzemesi olarak yeniden kullanıldı.

Mısır’daki Abu Ghurab’da bir güneş tapınağı üzerinde çalışan Polonya Bilimler Akademisi’nden bir Mısırbilimci olan Massimiliano Nuzzolo, “Ekip tarafından bulunan bol miktarda heykel malzemesi, sitenin firavunlar döneminde uzun süredir devam eden önemine tanıklık ediyor” belirtti. Ayrıca, “Firavun-sfenks buluntuları, MÖ ikinci ve birinci binyıl krallarının Mısır uygarlığının ana mekanlarından birinde güneş tanrısı Ra’ya tapınmalarına dair somut bir işaret bırakma isteklerini de ortaya koyuyor” dedi.

Üniversitesi’nde Mısırbilim alanında uzmanlaşmış bir tarih profesörü olan Peter Brand, Heliopolis hakkında hala bilmediğimiz çok şey olduğunu söylüyor. Örneğin, II. Ramses Mısır imparatorluğunu genişleten önde gelen bir firavun iken, bu güneş tapınağının bazı kısımlarını yeniden mi inşa etti yoksa daha eski bir tapınağı mı kullanmaya devam etti, belli değil. Brand, “Arkeologlar bu alanın çok azını kazdılar. Üç bin yıllık firavun tarihi boyunca zengin ve karmaşık tarihinin çoğu, çöl kumlarının altında sabırla keşfedilmeyi bekliyor” dedi.

İlgili Haberler