Fay kırıklıkları yeryüzünü değiştirdi

Fay kırıklıkları yeryüzünü değiştirdi

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin saha çalışmasında 537 kilometre uzunluğundaki yüzey kırıkları üzerinde 377 gözlem yapıldı. Saha çalışmaları, iki büyük depremin arazide dikkat çekici izler bıraktığını ortaya koydu.


Kahramanmaraş merkezli 7,6 ve 7,4 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden 34 gün geçmesinin ardından bölgedeki bilimsel araştırmalar devam ediyor. Maden Tetkik Arama (MTA) ekiplerinin yaptığı saha incelemelerinde 537 kilometre uzunluğundaki yüzey kırıkları üzerinde 377 gözlem yapan ekipler, raporlama aşamasına geçti.

DEPREM SONRASI BATAKLIK GÖLÜ OLUŞTU

Şiddetli yer hareketleri nedeniyle daha önce tarla olan arazilerde göller oluştu. Fay kırıklarına ilişkin harita ve raporlar çalışmaların tamamlanmasının ardından kamuoyu ile ulusal ve uluslararası yer bilimcilerle paylaşılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen MTA deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer, yüzey faylanmalarıyla alakalı gözlemler yaptıklarını söyledi. Depremin yüzeye etkilerinden bahseden Kürçer, Hatay Havalimanı bölgesindeki son yaptıkları incelemeye ilişkin şunları kaydetti:

"Bulunduğumuz bölge Hatay Havalimanı''nın güney kısmı. Eğer bulunduğumuz lokasyona 5 Şubat''ta gelmiş olsaydık diğer komşu alanlarda olduğu gibi düz bir tarlaydı. Ancak deprem sonrası gelişen yüzey faylanmasıyla beraber jeoloji literatüründe bataklık gölü olarak nitelendirilen bir göl oluşmuş durumda. Gölün faya paralel uzunluğu yaklaşık 100 metre, genişliği ise 40 metre civarında. Bölgede 1 metre 20 santimlik bir yer değiştirme konusu da söz konusu. Buna benzer coğrafik değişiklikler büyük depremler sonrası oluşabiliyor. Büyük depremler arazide birtakım izler bırakır. Biz bu izleri takip ederek haritalandırma çalışmaları yaparız."

 

 

İlgili Haberler