Anayasa Mahkemesi'nin Gezi davası kapsamında tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'a yönelik iki kez hak ihlali kararı vermesi ve bu kararın uygulanmamasının yarattığı krizin ardından, muhalefet partileri, yargı krizini görüşmek için tatilde olan Meclis'i olağanüstü toplamaya davet etti. Ancak bu talep TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından reddedildi.
Sekiz muhalefet partisinin temsilcileri, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u ziyaret ederek görüştü. Görüşme sonrasında CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Meclis Başkanının toplanma taleplerini reddetme gerekçelerini kabul etmediklerini belirtti.
ORTAK BİLDİRİ YAYIMLANDI
İYİ Parti hariç diğer Muhalif partiler, görüşme sonrasında ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmamasının açık bir hukuk ihlali olduğu ve yargının yasama erkine müdahalesiyle demokrasi krizine yol açıldığı ifade edildi.
Ayrıca, 9 Ocak'ta toplanması talep edilen Meclis'in toplanma talebinin reddedilmesi, hukuki ilkelerle bağdaşmadığı ve keyfiyetin hakim kılınması anlamına geldiği vurgulandı.
Bildiride ayrıca, Meclis Başkanının tutumunun, ülkede karşılaşılacak önemli gelişmeler karşısında TBMM'nin olağanüstü toplanarak ülke gündemine müdahale gücünü zayıflattığı ve hukuki-demokratik tepkileri gerektirdiği belirtildi.