Depremlerin ardından gözlerin üzerine çevrildiği, uyarılarını herkesin pür dikkat dinlediği Prof. Dr. Naci Görür, 'Deprem ve Dirençli Kentler' isimli konferansta konuşmacı olarak yer aldı.
İzmir’de bir fay analizinin şart olduğunu belirten Görür, 3 kenti işaret ederek şöyle uyardı: Bugün İzmir'de ODTÜ'deki arkadaşlarla analizler yapıyor. Fay analizi tespitinden sonra İzmir'in topografyasına bakmak lazım. İzmir'de bazı yerler yüksek, bazı yerler ova ya da çukur. Yüksek olan yerlerin depreme daha dayanıklı olduğuna işaret edilir.
“İZMİR'İ FELÇ EDER”
Görür “İzmir, Manisa ve Aydın çevresinde faylar mevcut. Burada görülen her fay, 7 ve üzerinde büyüklükte deprem üretebilir ve İzmir'i felç eder” diyerek uyardı.
“İZMİRLİLER BUNU BİLİNÇSİZ YAPIYORLAR”
İzmir'i dirençli kent haline getirebilmek için mikro bölgeleme esaslarına göre yapılandırma yapılması gerektiğini vurgulayan Görür “İzmir halkı deprem direncine karşı bilgili olmadığı sürece, İzmir'i deprem dirençli kent yapmazsınız. İzmirliler, 30 tane kaçak kat çıkabilir. Bunu bilinçsiz yapıyorlar hatta kaçak katları affedenleri omuzlarında taşıyor. Yapı stoku çok önemli ve sihirli bir kelime” dedi.
“BAYRAKLI, BORNOVA VE KONAK İÇİN ZEMİN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK”
14 üniversite, 25 kamu kurumu, 38 sivil toplum kuruluşu, meslek odası ve 29 belediyeden oluşan katılımcılarla oluşturduğu Deprem Eylem Planımı hakkında şu detayları paylaştı:
Bayraklı ve Bornova başta olmak üzere toplamda 94 bin 773 yapının envanterini çıkardık. Bayraklı, Bornova ve Konak ilçelerinde zemin çalışmalarına başladık. Kentimizdeki yapıların güvenliğini sağlayacak bu projemizi de 2024 içinde tamamlıyoruz. İzmir'le Aydın ve Manisa'nın bir bölümünü de içine alan büyük bir alanın deprem riskini modelliyoruz.