11 ilde büyük yıkım yaratan depremlerin ardından gözler İstanbul’a çevrildi. Prof. Dr. Naci Görür, Meclis Araştırma Komisyonu’nun depreme ilişkin yaptığı toplantıya online katıldı.
AA''da yer alan habere göre depremin Türkiye''nin önemli sorunlarından biri olduğunu söyleyen Görür, "Ülkemiz bir deprem ülkesidir, ülkemizde herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda deprem olabilir, olduğu zaman da on binlerce insanımızı kaybedebiliriz" dedi.
Prof. Dr. Görür, Türkiye''de kenti yöneten vali ve belediye başkanı gibi yöneticilerde, deprem bilincinin olmasının önemine işaret etti. Görür, "Yöneticiler atanmadan önce gerekli eğitimden geçirilmeli. Bir kente yönetici olacaksan, depremle ilgili temel bilgileri alman gerekir" değerlendirmesinde bulundu.
“BELEDİYE BAŞKANININ BUNU BİLMESİ LAZIM”
Mikro bölgeleme çalışmasının, yöneticilerin elinin altında olması gerektiğini kaydeden Görür, İstanbul hariç hiçbir yerde doğru dürüst mikro bölgeleme çalışmasının olmadığını, ''var'' denilen çalışmaların ise masa başı yapılan çalışmalar olduğunu vurguladı. Naci Görür, "Bir bölgeyi imara açacaksanız, mikro bölgeleme orada sıvılaşma varsa size bir yönetici olarak, ''burayı imara açarsanız, depremde başımıza büyük bir bela alırız'' der. Belediye başkanının bunu bilmesi lazım" sözlerini sarf etti. Görür, kent yönetiminde asıl patronun, doğanın kendisinin olması gerektiğine dikkati çekti.
"İSTANBUL''DA KANALİZASYON ŞEBEKESİNİN ÇÖKECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
Depreme dirençli kentler oluşturmak için kentin altyapısını, deprem olmadan önce depreme hazır hale getirmek gerektiğini bildiren Görür, deprem gelmeden önce şebekelerde ne kadar zafiyet olduğunun bilinmesinin önemini dile getirdi. İstanbul''a yönelik bir çalışma yaptığının bilgisini veren Görür, "İstanbul''da ben kanalizasyon şebekesinin çökeceğini düşünüyorum. Kendim çalışıyorum. Nedeni ne? Yanlış malzeme. Betonarme boruları, deprem kentinde kullanırsanız, onlar size iyi bir performans göstermez." görüşünü paylaştı.
“MARMARA''DAKİ EKONOMİNİN ÇARKLARI DURUR”
Depremin ciddi bir ekonomi felaketi olduğunu belirten Görür, Gaziantep ve Kahramanmaraş''ın depremden önce o bölgenin büyük üretim bölgesi olduğunu, bugün ise üretimde çarkların durduğunu öne sürdü. İstanbul örneğini veren Görür, "İstanbul''da deprem olursa iş dünyasının depreme olan bu hazırlıksızlığı nedeniyle, Marmara''daki ekonominin çarkları durur, Marmara''da ekonominin çarklarının durması demek, Türkiye''nin ekonomik anlamda diz üstü çökmesi demek." diye konuştu.