Narin cinayeti soruşturmasının kara kutusuydu! Mümkün olmadığı açıklandı

Narin cinayeti soruşturmasının kara kutusuydu! Mümkün olmadığı açıklandı

Meta, Narin Güran cinayetiyle ilgili talep edilen WhatsApp mesajları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Narin cinayeti soruşturmasının kara kutusuydu

Meta, Narin Güran cinayeti soruşturmasıyla ilgili silinen WhatsApp mesajlarına erişimin mümkün olmadığı yönünde bir açıklama yaptı. Şirket, mesajların depolanmadığını belirterek talepleri karşılamanın teknik olarak imkansız olduğunu vurguladı.

“KONUŞMALARIN BİR KOPYASINI YEDEKLEMEDİĞİ İÇİN…”

DW Türkçe’den Muhammed Kafadar’ın haberine göre, Meta’nın İletişim Direktörü Joshua Breckman, WhatsApp’ın kişisel konuşmaların yedeklenmediğini ve silinen mesajlara ulaşmalarının bu nedenle mümkün olmadığını ifade etti. Breckman, "WhatsApp, kişisel konuşmaların bir kopyasını yedeklemediği için, sahip olmadığımız bir şeyi sağlamayı reddetmemiz söz konusu olamaz" dedi.

Meta, küresel soruşturmalar kapsamında adli makamlarla WhatsApp mesajlarını paylaşmadığını ve teknik olarak mesaj içeriğine erişimlerinin bulunmadığını belirtti. Ayrıca, silinen mesajların geri getirilmesinin imkânsız olduğunu da ekledi.

66dd58942a36a3daf14626de.webp

UÇTAN UCA ŞİFRELEME ÖZELLİĞİ MESAJLARI GERİ GETİRMEZ

Meta, silinen WhatsApp mesajlarının geri getirilmesiyle ilgili açıklama yaptı ve uçtan uca şifreleme özelliğinin mesajların geri alınmasını sağlamadığını belirtti. Şirket, sohbet geçmişinin sunucularında saklanmadığını ve dolayısıyla yedeklenmemiş mesajların geri yüklenmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

WhatsApp mesajlarının yedeklenmesi, Google Drive veya iCloud gibi üçüncü taraf hizmetler aracılığıyla gerçekleşiyor. Meta, uçtan uca şifrelemenin etkin olduğu durumda, Google veya Apple’ın bile bu mesajların içeriğine erişim sağlayamadığını ifade etti.

Yargı kaynakları, soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin silinen WhatsApp mesajlarına ulaşmak için Meta'dan yardım talep ettiğini bildirmişti. Meta, şüphelilere yönelik daha önce bir talep bulunmadığından, ilgili log kayıtlarının da mevcut olmadığını belirtti.

WhatsApp, resmi internet sitesinde mahkeme kararları doğrultusunda bazı kullanıcı bilgilerini devlet yetkilileriyle paylaşabildiklerini, ancak bu bilgilerin yalnızca kullanıcı adı, abonelik tarihi, son görülme tarihi, IP adresi, cihaz türü, e-posta adresi, profil fotoğrafı, grup üyelikleri ve kişi listesi ile sınırlı olduğunu açıkladı. Şirket, çocuk istismarı vakaları veya acil durumlar dışında yetkililerden gelen bilgi taleplerinde kullanıcıları bilgilendirdiklerini de ekledi.