Nasa yıldızların ve galaksilerin yeni fotoğraflarını yayımladı

Nasa yıldızların ve galaksilerin yeni fotoğraflarını yayımladı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (Nasa), Chandra teleskobuyla çekilen yeni yıldızların, galaksilerin, gezegenimsi bulutsuların ve süpernova kalıntılarının görüntülerini yayımladı.

Nasa yıldızların ve galaksilerin inanılmaz fotoğraflarını yayımladı

M82
Messier 82 veya M82, Dünya'ya yandan yönlenmiş bir gökadadır.

m82.jpg 

ABEL 2744
Gökada Kümeleri, yerçekimi tarafından bir arada tutulan evrendeki en büyük nesnelerdir. X-ışınlarında parlak bir şekilde parlayan ve galaksiler arasında milyonlarca ışıkyılı boyunca görülebilen, on milyonlarca derecelik sıcaklıkta muazzam miktarda aşırı ısıtılmış gaz içerirler.

a2-009.jpg

 

SÜPERNOVA 1987A (SN 1987A)
24 Şubat 1987'de güney yarımküredeki gözlemciler yakınlardaki Büyük Macellan Bulutu adı verilen yeni bir nesne gördüler .Nasa, bu görüntünün "yüzyıllardır görülen en parlak süpernova patlaması" görüntülerinden biri olduğunu söylüyor. Süpernova, yıldızların güçlü bir şekilde patlamasına deniyor.

sn.jpg

 

ETA CARİNAE

Nasa, Eta Carinae'nin "birbirlerinin yakın yörüngesinde olan iki dev yıldızdan oluşan geçici bir sistem" olduğunu söylüyor.

eta.jpg

 

ARABA TEKERİ GALAKSİSİ (Cartwheel Galaxy)

Bu galaksi 1941 yılında İsviçreli astronom Fritz Zwicky tarafından keşfedildi. Zwicky, bu galaksi için "Yıldızların dinamikleri temelinde açıklanmayı bekleyen en komplike yapılardan biri" dedi. Bu galaksi dev gibi, daha spesifik olmak gerekirse 150.000 ışık yılı çapında.

ar-001.jpg

 

HELİX NEBULA (HELİS BULUTSUSU)

Güneş gibi bir yıldızın yakıtı bittiğinde genişler ve dış katmanları şişer ve ardından yıldızın çekirdeği küçülür. Bu aşama "gezegenimsi bulutsu " olarak bilinir ve gökbilimciler Güneşimizin bunu yaklaşık 5 milyar yıl içinde deneyimleyeceğini umuyorlar. 

helis.jpg

Kaynak: NASA

İlgili Haberler