James Webb Uzay Teleskobu sayasinde, 15 bin ışık yılı uzaklıktaki dev bir yıldızın uzaya fırlattığı gaz ve toz parçalarını gözlemledi.
NASA''nın James Webb Uzay Teleskobu, ölümün eşiğindeki bir yıldızın çarpıcı bir görüntüsünü yakaladı. Teleskopun kızılötesi merceği, 15 bin ışık yılı uzaklıktaki dev bir yıldızın uzaya fırlattığı gaz ve tozu görüntüledi. Uzayın derinliklerinde parlayan bu mor renkli toz ve gaz parçaları bir zamanlar ‘Wolf-Rayet 124’ olarak adlandırılan yıldızının dış katmanını oluşturuyordu.
NASA''nın konuya ilişkin açıklamasına gör, Sagittarius (Yay) takımyıldızında bulunan Wolf-Rayet 124 yıldızı, güneşimizden 30 kat daha büyük ve şimdiden 10 güneş edecek kadar malzemeyi fırlattı.
Zamanla, Wolf-Rayet yıldızlarının dışarı attığı gaz soğuyacak ve kozmik toz oluşturacaktır. Kozmik toz, gökbilimcilerin birkaç nedenden dolayı incelemeye hevesli oldukları bir konudur; evrenin önemli bir yapı taşıdır. NASA''nın belirttiği gibi, birleşen yıldızları barındırır ve hatta bir araya gelerek gezegenler oluşturabilir.
‘TOZ NİHAYETİNDE GEZEGENLERİ OLUŞTURACAK’
NASA''dan araştırmacı Amber Straughn, renkleriyle dikkat çeken görüntüyü şu şekilde yorumladı:
"Bu güzel yeni görüntünün tam ortasında gördüğümüz şey bir yıldız. O yıldızdan gelen ışık, teleskoptaki dedektörlere çarpana kadar yaklaşık 15 bin yıldır uzayda seyahat ediyor, 15 bin ışık yılı uzaklıkta ve merkezdeki yıldızın etrafında gördüğünüz toz gibi görünen malzeme de tozdur. Böylece bir yıldız ömrünün sonunda, dış malzemelerini, dış katmanlarını evrenin geri kalanına döker.
Bence bu, tüm astronomideki en güzel kavramlardan biri. Bu, Carl Sagan''ın ‘Stardust’ kavramı. Kanınızdaki demir ve kemiklerinizdeki kalsiyumun milyarlarca yıl önce patlayan bir yıldızın içindeydi. (Bir yıldızın ana elementleri olan oksijen, karbon, nitrojen, hidrojen, fosfor ve kalsiyum insan vücudunda da bulunur). Bu yeni görüntüde gördüğümüz de bu. O toz evrene yayılıyor ve sonunda gezegenleri oluşturuyor ve aslında buraya bu şekilde geldik.”
JAMES WEBB UZAY TELESKOBU EN HASSAS VERİLERİ YAKALIYOR
NASA bu fotoğrafı ABD’nin Teksas eyaletindeki South by Southwest konferansında yayınladı. Aslında bu görüntü, 2021''in sonlarında uzayın derinliklerine doğru yolculuğuna başlayan Webb teleskobunun yaptığı ilk gözlemlerden. Teleskobun geliştirilmesinde ortak olan ESA (Avrupa Uzay Ajansı), James Webb Teleskobu''nun görüntüyü Haziran 2022''de kaydettiğini açıkladı.
WR-124 YILDIZI HUBBLE TARAFINDAN ÇEKİLDİ
Bu arada, James Webb Uzay Teleskobu’nun selefi olan emektar 30 yıllık Hubble Uzay Teleskobu, uzun yıllar önce, aynı geçiş yapan yıldızın fotoğrafını çekti. Ancak Hubble, Webb kadar hassas verileri kaydedemiyor ve bu nedenle ayrıntıları çekemediği için fotoğrafı sadece bir ateş topu gibi görünüyordu.
Bilim insanlarına göre böyle bir dönüşüm yalnızca bazı yıldızlarda meydana gelir ve normal olarak patlamadan önceki son adımdır, daha sonra süpernovaya dönüşür.
Öte yandan, James Webb Uzay Teleskobu geçtiğimiz yıl iki yıldızın oluşturduğu parmak izine benzeyen toz halkalarını görüntülemiş ve güneş sisteminin dışındaki bir gezegenin ilk fotoğrafını kaydetmişti.