Netanyahu ABD'de protesto edildi

Netanyahu ABD'de protesto edildi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD ziyaretinde büyük protestolar yapıldı. Göstericiler Netanyahu'yu 'savaş suçlusu' olarak nitelendirdi ve polis müdahalesiyle karşılaştı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD ziyareti sırasında Washington'da büyük bir protestoya maruz kaldı. "Özgür Filistin" sloganları atan kalabalığa polis müdahale etti ve bazı protestocular, İsrail heyetinin masasına böcek döktü.

Gazze'deki savaşın 9. ayında devam ederken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD ziyareti Washington Capitol Hill'de geniş çapta protesto edildi. Netanyahu'nun "savaş suçlusu" olarak nitelendirildiği protestolarda, tutuklanması çağrısında bulunuldu. Polis göstericilere müdahale ederken, protestolar arasında birçok Filistinli Amerikalı ve Amerikalı Yahudi yer aldı.

Netanyahu, ziyareti sırasında çarşamba günü ABD Kongresi'nde konuştu. "Bizim düşmanımız, sizin de düşmanınızdır" diyen Netanyahu'nun konuşması, Kongre üyeleri tarafından sık sık alkışlandı ve bu alkışların çoğu Cumhuriyetçi Parti üyelerinden geldi.

DEMOKRAT ÜYELERİN BİR KISI OTURUMU BOYKOT ETTİ

Demokrat Parti'den yaklaşık 70 Kongre üyesi Netanyahu'nun oturumuna katılmadı. Filistinli Amerikan üye Rashida Tlaib, Netanyahu'nun konuşması sırasında "soykırım suçlusu" ve "savaş suçlusu" yazılı dövizle protesto etti. Demokrat aday Kamala Harris de oturuma katılmadı.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ GELDİ

Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına Türkiye'den tepki geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmayı ve Netanyahu'yu sert bir şekilde eleştirdi. Gül, konuşmayı "utanç verici" olarak nitelendirip Netanyahu'yu "soykırım suçlusu" ve "çocuk katili" olarak tanımladı. Yılmaz, Kongre'deki görüntüyü "utandırıcı" ve endişe verici buldu. Kurtulmuş ise, Netanyahu'yu alkışlayanları "katliamın ortakları" olarak kınadı.