Nijerya'da ölüm salgını. 103 can kaybı

Nijerya'da ölüm salgını. 103 can kaybı

Nijerya'da son 7 ayda meydana gelen kolera salgınında 103 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) Direktörü Jide İdris, gazetecilere yaptığı açıklamada, kolera salgınının başkent Abuja'nın yanı sıra ülkenin 34 eyaletine bağlı 187 bölgeye yayıldığını belirtti.

İdris, son 7 ay içinde söz konusu bölgelerde 3,623 kolera vakası görüldüğünü ve salgın nedeniyle 103 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yağışların koleranın yayılmasında önemli bir faktör olduğunu vurgulayan İdris, "Yağışlar su kaynaklı hastalıkların yayılmasını etkileyerek suyun kalitesini ve erişilebilirliğini olumsuz yönde etkiliyor." şeklinde konuştu.

365346-2089630279.jpeg

İdris ayrıca, Nijerya'nın sadece kolera ile değil aynı zamanda sarı humma, Lassa ateşi ve menenjit gibi diğer ciddi hastalıklarla da mücadele ettiğini belirtti.

Geçen yıl Nijerya'da 3 binden fazla kolera vakası görülmüş, salgın sırasında 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Bu yılın 26 Haziran'ında kolera salgını nedeniyle "ulusal acil durum" ilan edilmişti.

KOLERA

nijerya-hastane-aa-1633321.jpg

'Vibrio' bakterisinin neden olduğu, gıda ve su yoluyla bulaşan kolera ishale ve dolayısıyla vücutta su kaybına yol açıyor. Hastalık tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabiliyor.

Nijerya'da temiz su yetersizliğinin yanında tıbbi müdahalenin etkin yapılamaması da hastalık ve ölüm riskini artırıyor. Ülkede sıtma, çocuk felci, tifo ve maymun çiçeği virüsü gibi salgın hastalıklara da sıklıkla rastlanıyor.