İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, eğitim seviyesinin artmasıyla nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılandığını ve verimliliğin yükseldiğini belirtti.
Bahçıvan, iyi eğitim almış ve becerilerini geliştirmiş iş gücünün ekonomik kalkınmanın önemli bir unsuru olduğunu ifade ederek, nitelikli eleman eksikliğinin sanayide üretim kapasitesini arttırmada engel oluşturduğunu ve ülkenin uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkilediğini söyledi.
“ARA ELEMAN DEĞİL ARANAN ELEMAN”
Bahçıvan, sanayinin katma değerli üretime geçiş yapabilmesi ve yüksek teknoloji alanlarına yönelebilmesi için nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyduklarını belirtti. "Ara eleman değil aranan eleman" mottosuyla yönettikleri çalışmalardan bahseden Bahçıvan, 2019'dan itibaren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yürüttükleri İSO MEİP Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi ile İstanbul'daki 44 meslek lisesinde 150'den fazla sanayiciyle kapsamlı ve yenilikçi bir model oluşturduklarını ifade etti.
Sanayi-okul iş birliklerinin istihdam oranlarını yaklaşık dört kat artırdığını belirten Bahçıvan, İSO MEİP okullarında meslek lisesi mezunlarının istihdam oranının yüzde 40'ı aştığını ve bu modelin Türkiye geneline yayılmasının önemini vurguladı.
EN ÇOK ELEMAN BULMAKTA ZORLANAN SEKTÖR
Türkiye İş Kurumu İşgücü Piyasası Araştırması'na göre, işverenlerin nitelikli eleman bulmakta en çok zorlandığı sektörlerin başında imalat sanayisinin geldiğini bildiren Bahçıvan, İstanbul'da imalat sanayisinin eleman temininde güçlük çekilen sektörlerin yüzde 43,2'sini oluşturduğunu söyledi.
SANAYİ EĞİTİMİN TEŞVİK EDİLMESİ GEREKLİ
Mesleki eğitimin teşvik edilmesi için maddi desteklerin önemine değinen Bahçıvan, ailelere sosyal yardım sağlanması, öğrencilerin sosyal güvencesinin devlet tarafından ödenmesi, burs verilmesi ve mezun olduktan sonra belirli bir süre için vergi muafiyeti tanınması gibi teşviklerin gerekli olduğunu belirtti.
Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa ise, nitelikli çalışanların üretimde önemli bir güç olduğunu belirterek, endüstri meslek liseleri ve ön lisans mezunu teknik elemanların sadece ara eleman olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi. Karaboğa, pandemi sürecinde yaşanan tedarik zinciri krizinin ardından, gri yaka olarak adlandırılan ve hem bilgi üreten hem de uygulamaya geçiren profesyonel emekçilerin öneminin arttığını vurguladı.
DENEYİMLİ USTA AÇIĞI BULUNUYOR
Karaboğa, sanayi, enerji, lojistik ve tarım sektörlerinde teknik eleman ve deneyimli usta açığı bulunduğunu belirtti. Özellikle inşaat sektöründe sıva ustası ve ağır vasıta sürücüleri gibi spesifik alanlarda ihtiyaç olduğunu ifade etti. Bakım onarımda kadın istihdamının önemine değinen Karaboğa, enerji ve hizmet sektörlerinde de sertifika ve deneyim sahibi çalışanlara ihtiyaç olduğunu söyledi.
Karaboğa, eğitim sistematiğinin düzenlenmesi ve teşvik edilmesinin yanı sıra özel sektör iş birliklerinin önemine dikkat çekerek, bölgeye ve ihtiyaçlara uygun meslek okullarının desteklenmesi gerektiğini belirtti.