Şimşek, "Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor" dedi.
Bakan Şimşek, zorunlu deprem ve ZAS'taki yeniliklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Zorunlu deprem sigortasının, 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi sonrasında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Şimşek, bu sigorta modelinin 2012 yılında Afet Sigortaları Kanunu ile son halini aldığını belirtti.
Şimşek, "Kurulduğu günden bu yana zorunlu deprem sigortası ile sivil konutlara deprem teminatı sunuluyor. Son olarak 6 Şubat 2023'te gerçekleşen depremler kapsamında zorunlu deprem sigortası olan yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi yapıldı. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK, 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem teminatı sunuyor" diye konuştu.
Doğa kaynaklı afetlerin artmasıyla birlikte, Türkiye'de de hasarların arttığını vurgulayan Şimşek, "Depremde bina üzerinde yıkıcı hasarlarla karşılaşılırken, diğer doğal afetlerde konut içindeki taşınır mallarda hasar oluşuyor. Bu durum, deprem dışında diğer doğal afetler için de sigorta himayesinin zorunlu tutulmasını ve teminat kapsamına konut içindeki taşınır malların da eklenmesini gündeme getirdi" ifadelerini kullandı.
Mevcut durumda yalnızca depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, dev dalga (tsunami) veya yer kaymasının sivil konutlarda yol açtığı maddi zararlar zorunlu deprem sigortasıyla teminat altına alınıyor. Şimşek, "Kısa sürede devreye alınacak ZAS ile sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını da sigorta teminatına dahil edilecek. Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor" dedi. Ayrıca, zorunlu deprem sigortasıyla kapsanmayan köy alanlarının, ZAS ile kapsama dahil edileceğini belirten Şimşek, ZAS'ın haziran sonu itibarıyla devreye alınmasının hedeflendiğini söyledi.